Yoghurt vermenigvuldigen

Er zit meer in een yoghurtpot dan je denkt!

Wist je dat je yoghurt kan vermenigvuldigen? Op die manier kan je een heleboel verplaatsingen naar de winkel uitstellen en op afval en kosten besparen. Ook sleuren met glazen potten statiegeld kan je zo beperken! Want een afvalarme levensstijl mag niet onnodig energie verspillen.

Zelf yoghurt fermenteren

Iedere yoghurt ontstaat door fermentatie. Door melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen en die op een warme plek te bewaren zullen ze zich vermeerderen. De melkzuurbacteriën veranderen de structuur waardoor de smaak zuurder wordt en er yoghurt ontstaat.

Je hoeft niet nodeloos op zoek te gaan naar melkzuurbacteriën. Want die kan je vinden in de yoghurt die je thuis al hebt!

Wat heb je nodig?

  • 1 liter melk
  • 3 el yoghurt
  • een inmaakpot
  • een katoenen zak
  • oud (kranten)papier

Hoe ga je te werk?

  • Warm 1 liter melk op tot 75°C .
  • Laat de melk afkoelen naar 50°C.
  • Neem een inmaakpot en ontdoe die van de rig.
  • Giet de melk, wanneer ze 50°C warm is, over in de inmaakpot.
  • Doe 3 el yoghurt bij de melk.
  • Meng de yoghurt en de melk goed, zodat alles mooi verdeeld is.
  • Sluit de pot.
  • Neem een katoenen zak en doe de pot hierin.
  • Isoleer de zak door hem te vullen met proppen oud papier.
  • Plaats de zak met de pot nu op een warme plek in je huis en wacht 24 uur tot 48 uur af.
  • Proef even om na te gaan of de yoghurt klaar is.
  • Serveer met fruit of siropen naar keuze en smakelijk!
  • Bewaar de yoghurt nu in de koelkast.

Hoe maak je veganistische yoghurt?

veganistische yoghurt tekening

Plantaardige voeding heeft een veel kleinere ecologische voetafdruk dan zuivel. Dus we zoeken naar een veganistische variant.

Je hebt steeds melkzuur nodig om yoghurt te maken. Melkzuur zelf is plantaardig, maar het proces op deze manier met een plantaardige melk duurt langer en lukt niet altijd. De smaak is ook eigenaardig. (Lukas legt het uit in deze Q&A video op 42:40 minuten)

Er zijn wel alternatieven. Tisjust deelt er op instagram en ik kan je haar website en profiel alleen maar aanraden. Ik maakte ook haar veganistische yoghurt variant met cashewnoten! Technisch gezien geen yoghurt, maar wel heerlijk!

Volg mij op instagram en facebook om hierover up to date te blijven!

Meer Zero Waste tips?

logo mei plasticvrij

Ik hoop dat ik je wat heb kunnen helpen om in deze tijd je ‘Zero Waste level’ te blijven volhouden. Aarzel niet om zelf je eigen recepten of voorkeuren hieronder te delen!

Heeft ‘mei plasticvrij‘ jou gemotiveerd en wil je meer tips over duurzaamheid en Zero Waste? Dan kan je luisteren naar mijn podcast of mijn blog volgen. Ik schreef ook een boek met 366 Zero Waste Tips.

In mei plasticvrij kan je ook terecht voor tips op de website van mei plasticvrij. Je staat er lang niet alleen voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn