Zero Waste pekelajuin illustratie Lukas met pot ajuin

Zero Waste ajuinen pekelen!

Gepekelde groenten bij de film.

Welke hapjes eten wij bij onze filmavond? Steeds maar zoute nootjes uit de afvalarme winkel of zelfgemaakte popcorn, kan niet gezond zijn. Dus leek het me fijn om wat gepekelde ajuinen te serveren bij ons filmavondje. Pekelen zorgt niet alleen voor een unieke smaak. De groente blijft ook langer bewaart. Het is ideaal om voedseloverschot tegen te gaan!

Je kan gepekelde groenten kopen in de winkel. Dat zit vaak in glas. Dat moet zo, want glas bewaart het best.

Zelf ajuinen pekelen

‘De beste verpakking is geen verpakking’, zei Karine Van Doorsselaer in mijn podcast over Zero Waste. Ze heeft gelijk. Dus maken we het zelf. Manlief is dol op pekelen en hielp mij bij het pekelen van ajuin. Ik geef jullie met plezier het recept!

Ingrediënten gepekelde ajuin appelazijn kruiden ajuinen

Wat heb je nodig?

  • 2l water
  • 1l appelazijn
  • 400 gram ajuin
  • 100g zeezout
  • 2tl peper
  • 1tl koreanderzaad
  • 1/2 tl komein
  • 1tl rozemarijn
  • 1/2tl tijm
  • 7 droge jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • 1 lauwrierblad
  • 1 teentje look

Hoe ga je te werk?

  • Schil de ajuinen. ( Je kan de schil bewaren om later te gebruiken in bouillon. )

Desinfecteer de ajuinen:

  • Kook 2l water met 2 el zeezout.
  • Doe de ajuin in een vergiet en houdt dit boven een lege kookpot of kom.
  • Giet het kokend water over de ajuinen en vang het op in de kookpot of kom.
  • Dompel de ajuinen 15 sec onder in het kokend water en haal ze er dan meteen weer uit.

Maak de pekel klaar:

  • Warm 1l appelazijn op tot maximum 50°C. Let dus goed op de temperatuur.
  • Voeg alle kruiden toe.
  • Roer 5 minuten zodat de smaak goed verdeeld is.
  • Haal de pekel van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Inmaken van de ajuinen:

  • Doe de ajuinen in een inmaakpot.
  • Doe de pekel er bij.
  • Sluit de pot goed af.
  • Laat dit nu een maand inwerken.
  • Smakelijk!

Krijgt je look een blauwe, groene kleur?

Geen paniek. Kleurveranderingen van de look duiden niet op bederf en het kan dan nog steeds worden gegeten. Tijdens het inwerken kan het zijn dat je teentje look een vreemde, blauwe of groene kleur krijgt. Dan is de knoflook nog niet volgroeid of niet ver genoeg ingedroogd. Dit komt ook vaak voor bij knoflook met een rode schil.

Meer Zero Waste tips?

logo mei plasticvrij

Ik hoop dat ik je wat heb kunnen helpen om in deze tijd je ‘Zero Waste level’ te blijven volhouden. Aarzel niet om zelf je eigen recepten of voorkeuren hieronder te delen!

Heeft ‘mei plasticvrij‘ jou gemotiveerd en wil je meer tips over duurzaamheid en Zero Waste? Dan kan je luisteren naar mijn podcast of mijn blog volgen. Ik schreef ook een boek met 366 Zero Waste Tips.

In mei plasticvrij kan je ook terecht voor tips op de website van mei plasticvrij. Je staat er lang niet alleen voor.

1 Reply to “Zero Waste ajuinen pekelen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn