Zero Waste broodbeleg

Zero Waste broodbeleg

Door de begrijpelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden, kan je niet overal meer met je eigen potjes gaan winkelen. Dat is spijtig, want vooral voor broodbeleg, sausjes en andere vloeibare zaken was dat dé manier om afval te besparen. Gelukkig zijn er oplossingen.

1.Minder brood

Wij eten minder brood, dus hebben we weinig behoefte aan broodbeleg. Nu we zo vaak binnen zitten, bewegen we minder en is het gezonder om wat minder koolhydraten te eten. We kiezen voor 1 volwaardige maaltijd per dag: zoals een wok, curry, maaltijdsoep, pastaschotel,… en eten tussen door fruit, noten of, in mijn geval, een stuk rauwe groente zoals een komkommer of een wortel.

2.Plantaardig is nu eenvoudiger

Goed nieuws, lokale groenten liggen vaker zonder verpakking in de winkel. Ook nu is dat het geval. Ze zijn minder lang onderweg en de kans op voedselverspilling is dan ook veel kleiner dan bij vlees of voedsel dat van veel verder moet komen. Lokale groenten kan je ook vinden in één van deze alternatieven voor de supermarkt. (Denk aan een biologische winkel, hoevewinkel, groentepakket,…)

Kiezen voor plantaardige gerechten is goed om je weerstand er bovenop te houden! Ook noten versterken je immuunsysteem. Dat niet alleen, het is veel beter voor het milieu en de impact op het klimaat. Dierlijke producten zorgen voor de grootste afvalberg op aarde, eentje die je niet in je vuilnisbak kan zien liggen. (Twijfel je hier aan? Doe dan even de test op de website van Think Big Act Now). Deze ‘onzichtbare afvalberg’ blijf je wel groter maken, ondanks het feit dat je met je eigen potjes bij de slager staat. Dus nu dat niet meer kan, wordt plantaardig eten misschien plots veel eenvoudiger voor wie geen afval wil.

3.Doe het zelf, maar verspil niet te veel tijd

Wie me een beetje kent, weet dat ik geen échte ‘doe-het-zelver’ ben, tenzij het me weinig tijd kost. Als we toch op zoek gaan naar broodbeleg, dan maken we die gewoon zelf met eenvoudige recepten en middelen die we afvalarm kunnen verkrijgen. Hieronder deel ik graag enkele van mijn favorieten.

illustratie zero waste paprikadip in weckpot

Paprikadip

Paprikadip wordt vaak gemaakt met yoghurt of roomkaas, al dan niet veganistisch. Voor een plantaardig én afvalarm recept kiezen we daarom voor cashewnoten en tahin als kaasvervanger.

Wat heb je nodig?

  • 1 paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2de citroen
  • olijfolie
  • 30 gram walnoten
  • 25 gram cashewnoten
  • 1 el tahin (Dit kan je vinden in biologische winkels, maar ook vaak in wereldwinkels, Turkse winkels,… het is een ander woord voor sesampasta en een must have voor wie graag veganistische kaassausen maakt zonder dat iemand het door heeft dat er geen kaas in zit.)
  • peper en zout
  • 2 tl komijn
  • 1/2 tl chilipeper (of meer, als je van pikant houdt!)
  • 1 tl pikante olie (kan je zelf maken door plantaardige olie te bakken en daar pikante pepers aan toe te voegen. Een leuk recept kan je hier vinden.)
  • 1/2 sjalot of kleine ajuin of 1 tl ajuinpoeder (deze 2de is verkrijgbaar in bulk in afvalarme winkels of biologische kruidenierszaken.)
  • 2 el Havermout of/en broodkruim (van dat harde brood dat dringend op moet, bijvoorbeeld!)
  • 20 cl water
  • Peterselie

Hoe ga je te werk?

  • Snijdt de paprika in stukjes en bak ze samen met de gesneden knoflook in olijfolie op zacht vuur. Indien je kiest voor een verse sjalot of ajuin, bak deze dan mee. Haal ze als ze gaar zijn van het vuur en doe ze in een kom of in de blender.
  • Doe alle ingrediënten, behalve het water en de peterselie in de kom of blender en mix tot je een pasta hebt. Voeg beetje bij beetje water toe, om er voor te zorgen dat je alles goed kan mixen en de ingrediënten goed gemengd worden.
  • Serveer de pasta in een kommetje, kruid eventueel nog wat bij en leg er wat peterselie blaadjes boven op.
  • Ideaal om op de boterham te doen, of te serveren met crackers of toast.
paprikadip ongemixte groenten
Ingrediënten voor de dip, nog niet gemixt.
paprikadip in een potje met een toastje
Serveer je dip met een broodje!
Zero Waste Hummus in weckpot

Hummus

Dit gerecht maak ik al zelf sinds het begin van mijn ‘Zero Waste Lifestyle’. Het is zo eenvoudig én lekker. Ook de ingrediënten zijn eenvoudig te vinden.

Wat heb je nodig?

  • 1 blik kikkererwten of een cup gedroogde kikkererwten in bulk die je op voorhand kookt. (Wij kiezen voor de 2de. Wie geen bulkwinkel in de buurt heeft kan op zijn 2 oren slapen: blik is héél goed recycleerbaar. Meer info daarover in deze aflevering van mijn podcast.)
  • 2 el olijfolie
  • 2 el tahin (Dit kan je vinden in biologische winkels, maar ook vaak in wereldwinkels, Turkse winkels,… het is een ander woord voor sesampasta en een must have voor wie graag veganistische kaassausen maakt zonder dat iemand het door heeft dat er geen kaas in zit.)
  • Zout en peper
  • Een klein teentje knoflook
  • paprikapoeder
  • korianderblaadjes
  • Sap ven 1/2de (biologische) citroen

Hoe ga je te werk?

  • Indien je kikkererwten uit een blik kocht, vang dan het sap op. Deze ‘aquafaba’ is een perfecte sausbinder of vervangt een eitje in je gebak of in je zelfgemaakte mayonaisse… of is het dan veganaise? Hou dit dus zeker bij en laat me gerust weten wat jij maakt van de sap van kikkererwten.
  • Doe de kikkererwten samen met wat olijfolie, tahin, knoflook en de korianderplaadjes in de blender. Mix goed door.
  • Wil je de mix wat smeuïger maken? Dan kan je nog wat van het kikkererwtenvocht (aquafaba) toevoegen.
  • Voeg de citroensap toe en roer de pasta nog even goed door.
  • Serveer met brood of rauwe groentjes

Tip: De meisjes van ‘het zero waste project‘ maken ook hummus in hun boek. Zij doen er nog een paar eetlepels yoghurt en een avocado bij. Ik probeer zoveel mogelijk avocado te vermijden, omdat deze vaak van erg ver moeten komen. Maar voor speciale gelegenheden, en wanneer ze in de late zomer afkomstig zijn uit Spanje, kan het wel een leuke toevoeging zijn!

Groene dip

Dit recept is gebaseerd op een recept uit het boek ‘Eco Lifestyle, aan de slag!‘ van Anne Drake. Ik paste het aan naar mijn smaak en voorkeur. Smeer deze dip op je boterham en voeg enkele groenten toe, of dip je stukjes brood in het sausje. Het kan allebei!

Wat heb je nodig?

  • Een blik cannelinibonen of een cup gedroogde bonen in bulk die je op voorhand kookt. (Wij kiezen voor de 2de. Wie geen bulkwinkel in de buurt heeft kan op zijn 2 oren slapen: blik is héél goed recycleerbaar. Meer info daarover in deze aflevering van mijn podcast.)
  • 1 tl baking soca (natriumbicarbonaat)
  • 1 teentje knoflook (of 2 als je écht van look houdt)
  • Sap van 1 (biologische) citroen
  • 1/2de cup gehakte, platte peterselie
  • 1/4de cup gehakte basilicumblaadjes of dragon
  • eventueel wat bieslook en dille toevoegen naar smaak
  • zout en peper
  • 1/2de cup olijfolie

Hoe ga je te werk?

  • Doe de bonen in een kookpot en zet ze onder water. Voeg de baking soda toe.
  • Laat 10 à 15 minuten op een zacht vuur koken tot de bonen zacht zijn. Zorg er voor dat je wat kookwater op zij houdt. Giet de bonen af en spoel met koud water.
  • Doe alle ingrediënten in de blender, behalve de olijfolie. Mix alles door elkaar tot de massa groen ziet. Doe nadien het kookwater en de olijfolie er bij en mix alles stevig door elkaar.
  • Serveer met rauwe groentjes, brood, crackers,…

Gewoon doen!

Wat ook altijd kan is brood vullen met gesneden groentjes. Om die extra smaak te geven kan je er altijd een paar bakken. Vooral gebakken ajuintjes doen het goed. Mis je toch een sausje of beleg, dan kan je daaronder nog steeds een laagje mosterd, veganaise, ketchup of iets anders dat je in huis hebt, smeren.

Burger

Wij bakken soms portobello’s of andere paddestoelen die het vlees vervangen tussen ons broodje. Daar voegen we mosterd, ketchup, gebakken ajuin en verschillende groenten aan toe! Op de foto hebben we aardappelschillen gebakken. Die eten we op als frietjes!

Je ziet dat je met wat groenten, een blender en een pan toch al één en ander kan doen om afval te vermijden en niet te veel uw kot te verlaten!

Meer Zero Waste tips?

Ik hoop dat ik je wat heb kunnen helpen om in deze tijd je ‘Zero Waste level’ toch te blijven volhouden. Aarzel niet om zelf je eigen recepten of voorkeuren hieronder te delen!

Wil je nog meer tips over duurzaamheid en Zero Waste? Dan kan je luisteren naar mijn podcast of mijn blog volgen. Ik schreef ook een boek met 366 Zero Waste Tips. Je mag me steeds mailen met vragen of opmerkingen. Of laat een comment achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn