Zero Waste … of time

Waar denk jij aan als ik het heb over “Zero Waste”?

‘Waar denk jij aan wanneer ik het heb over “Zero Waste”?’ , met die vraag start ik mijn “Zero Waste Rollercoaster”. De meeste mensen vertalen “Zero Waste” als “afvalvrij”, en denken spontaan aan het vermijden van zichtbaar afval en plastic.  Maar “Zero Waste” betekent “geen verspilling”. En wat is  “verspilling”? We focussen ons vaak op kleine, zichtbare acties. Die zijn een mooi statement en dragen bij aan de belangrijke boodschap. Ze mogen bijvoorbeeld de aandacht niet weg trekken van het feit dat onze industrie nog op fossiele brandstoffen draait, een veel grotere verspilling! Verspil ook je energie niet aan onnodig klagen, maar stop die in acties en begin met jezelf of je eigen buurt. Want tijd verspillen, dat hoort ook niet bij een “Zero Waste” levensstijl.

“Zero Waste” betekent “geen verspilling”.

Zero Waste verspilt geen tijd

Vaak denken mensen dat ik “DIY”-workshops geef, aangezien deze spijtig genoeg ook vaak “Zero Waste workshops” genoemd worden. Als je denkt dat Zero Waste inhoudt dat je alle huishoudproducten zelf moet maken, dan ben je enorm veel tijd aan het verspillen. Ik was dan ook zo blij toen ik las dat mijn grote voorbeeld, Bea Johnson, hier ook zo over dacht. Waarom zou je eindeloos gaan zoeken naar zeldzame ingrediënten als je thuis gewoon 1 product kan gebruiken die hetzelfde doet? Wanneer ik thuis zelf een product maak, mag dat enkel in mijn voordeel zijn: Het komt goedkoper uit en je hebt maar 2 of 3 ingrediënten nodig die je al in huis hebt. In het Zero Waste leven moet alles vlot en gemakkelijk gaan. Zelf aan de kassa wil ik niemand laten wachten. Een Boc’n Roll helpt me daar bijvoorbeeld bij in een broodjeszaak. De fiets nemen naar het werk in plaats van de auto bespaart me extra trainingen na de werkuren en stress in de file… en zo kan ik nog voorbeelden geven!

Als je denkt dat Zero Waste inhoudt dat je alle huishoudproducten zelf moet maken, dan ben je enorm veel tijd aan het verspillen.

Zero Waste is dus allesbehalve tijdsverspilling! Voelt dat voor jou toch zo aan, denk dan eens na waar je het meeste tijd in verliest en vraag je af of het nodig is. Maakt het je wel gelukkig? Wordt je wél helemaal blij wanneer je zelf producten maakt? Dan is dat voor jou helemaal géén tijdsverspilling en zou ik zelf zeggen: “Doe je dat ook op bestelling?”

Een innerlijke afvalberg aan schuldgevoel

Toch valt het soms allemaal eens tegen. Ook voor mij zijn er minder goede dagen. Soms maakt een situatie je ongelukkig. Enkele maanden geleden lag ik plots huilend in de zetel voor me uit te staren. Die vrolijke Disney-film die ik had op gezet kon me niet troosten. Ik wist niet waar al dat verdriet plots vandaan kwam. De dokter adviseerde me om dingen te doen waar ik rustig van werd of waar ik van genoot. Dat was onverwacht een heel moeilijke opdracht. Ik wist niet meer waar ik van genoot. Natuurlijk begint er een stemmetje in je hoofd zich af te vragen of dat “Zero Waste” gedoe jou wel gelukkig maakt. Al snel besefte ik dat het mij ongelukkiger zou maken om al mijn gewoontes terug af te leren. Een ander stemmetje liet me beseffen hoeveel tijd ik verspilde aan piekeren, perfectioneren én vooral: mij schuldig voelen. Dat laatste had me zo ongelukkig gemaakt, dat ik het probleem alleen maar groter had gemaakt. Want uit schuldgevoel, perfectioneer je dingen en verzwijg je dingen. Daardoor begin je met piekeren en krop je alles op. Dat schuldgevoel is een enorme verspilling.

Ik besefte hoeveel tijd ik verspilde aan piekeren, perfectioneren én vooral: mij schuldig voelen.

Als ik nu denk aan “Zero Waste”, denk ik ook aan “Zero Waste of time”. Wat niet wil zeggen dat mijn schuldgevoel weg is, maar ik weet tenminste wat mijn grootste innerlijke afvalberg is. Nu kan ik beginnen hem kleiner te maken. Stapje per stapje, net zoals het andere afval. Ik kom er wel. Het vraagt alleen maar tijd.

3 Replies to “Zero Waste … of time”

  1. Mooi en eerlijk blogverhaal?..en is inderdaad helemaal wat je zegt, al die kleine dingen..af en toe kom je, buiten jou, iemand tegen die een berichtje post en zegt ho maar al die zero waste spullen moet je helemaal niet kopen, je hebt ze waarschijnlijk al in huis en idem dito voor die andere dingen die je noemde..fietsen enzo enfin..heerlijk om lezen en absoluut herkenbaar..zelf zet ik mijn eerste stapjes richting less waste of all things hoewel dan ook blijkt dat je een aantal dingen al jaren goed deed?‍♀️?..maar het leegmaken van de geest is een van de moeilijkste dingen tegenwoordig, denk ik..ik tracht zelf heel vaak te fietsen in de natuur en dat maakt dat overvolle koppeke toch heel even wat luchtiger..heel veel succes??

  2. Dag Veerle, ik wil graag reageren, maar nadenken over hoe ik dit hier allemaal moet formuleren, vind ik verspilling van tijd en energie. Liever een babbeltje…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn