Wat eet een Zero Waster

Wat eet een “Zero Waster” ?

Als je stopt met afval in huis halen, stop je dan ook met eten? Alles zit toch in plastic? Afgelopen week vroeg iemand me waar ik sojascheuten kocht. Ik antwoordde: “Ik eet dat niet meer, ik vind dat niet zonder verpakking!” , om nog niet te spreken over chips en speculoos. Wet eet je eigenlijk als je afval wil vermijden? Tijd om het eens op te sommen:

 • VERSE GROENTEN EN FRUIT

  • Veel mensen starten hun afvalarme reis door met een eigen zakje de groenten en het fruit in huis te halen. Die zijn niet altijd verpakt. Weiger de verpakte groenten en kook met diegene die je zonder zichtbaar afval kan kopen. Je zal je recepten moeten aanpassen aan wat je kan vinden. 
 • LOKAAL EN SEIZOENSGEBONDEN

  • Ik focus me niet alleen op het zichtbare afval. Dat is slechts het topje van de ijsberg! Ik kies bewust voor lokale en dus ook seizoensgebonden voeding.
 • SOEP, SOEP EN SOEP

  • Soep is een ideale manier om voor jezelf een voedzame maaltijd te voorzien van restjes groenten. Bovendien kan je het invriezen en lang bewaren.
 • BLEND IT

  • Wordt er thuis een stuk fruit te rijp? Dan gaat dat in de blender. Zo heb ik een heerlijk zoete smoothie en voorkom ik voedselverspilling.
 • PLANTAARDIG

  • Zuivel en vlees zijn moeilijk te vinden zonder wegwerp-verpakking. De vlees- en zuivelindustrie brengen ook veel milieuproblemen met zich mee. Daarom laat je dit beter links liggen. Beslis voor jezelf hoe ver je wil gaan, maar wees niet hypocriet. Naar de slager gaan met je eigen potje is een statement voor het milieu. Je hebt geen rechtstreekse vermindering van afval en het maakt niets uit voor het klimaat. Een statement zetten is een goed idee, maar we moeten verder gaan om een verschil te maken.
 • WATER EN THEE

  • Ik drink voornamelijk water en thee. In de zomer kan er in dat water al eens een citroentje of een muntblaadje zitten.
 • MINDER SNOEP

  • Snoep zit bijna altijd in plastic of is niet vegetarisch. Bovendien zijn mijn tanden er enorm gevoelig aan. Dus hier speelt niet enkel het afval een rol, ik laat dit ook zoveel mogelijk achterwege voor mijn gezondheid.
 • NIET ALTIJD ZELF KOKEN

  • Als je een tijdje afval arm winkelt, dan weet je waar je wat kan vinden. Op drukke dagen haal ik bij de bakker naast het werk een quiche in een eigen container, om ‘s avonds thuis te eten. Ik overloop mijn dag en weet wanneer ik een container op zak moet hebben. Dat vraagt wat oefening, maar ik denk dat iedereen een zaak kent (pizzeria, chinees,…) waar hij iets kan afhalen met zijn eigen potje wanneer hij geen zin heeft om te koken. Als je naar het werk fietst, kan je onderweg eenvoudig even stoppen en iets afhalen. In de wagen op de snelweg zal dat wat moeilijker worden.
 • ETEN OP EEN ANDER

  • Als ik op bezoek ben bij iemand staat de social level bovenaan. Ik stel hier enkele grenzen, maar de verantwoordelijke voor het afval is de gastheer. Je zal mij niet horen vragen “heb je die aardappelen in je eigen zakje gekocht?”. Meestal heeft de gastheer hard zijn best gedaan. Ik geniet ook graag gewoon van het samenzijn. Wel zal ik rechtstreeks afval weigeren. Een plastic beker, bijvoorbeeld, als ik een alternatief kan vinden.
 • ONDERWEG

  • Onderweg neem ik een stuk fruit mee. Als ik honger krijg heb ik altijd wat te eten. Mijn Boc’n Roll  en een katoenen zakje zitten ook standaard in mijn handtas, zo kan ik elk moment een belegd broodje of koffiekoek bestellen en zelf inpakken.
katoenen zakje met croissant
Een katoenen zakje is handig om onderweg ook de honger te kunnen stillen
Quiche afhalen in je eigen potje
Ik haal quiche af onderweg naar huis als ik geen zin heb om te koken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik hoop dat deze bekentenissen je helpen relativeren over hoe en wat ik eet. Het is helemaal niet altijd gezond, maar het is wel gezonder, denk ik. Zowel voor mens, dier en onze planeet. Ik ben er ook van overtuigd dat elke persoon die afval wil minderen dit anders doet en aanpakt. Iedereen stelt zelf zijn grenzen. Heb jij ook ervaringen die je hierover wil delen? Aarzel dan niet om een berichtje achter te laten!

Wil jij meer leren over afvalarm leven? Kijk dan eens of je een workshop kan bijwonen. Ik antwoord er graag op jouw vragen.

2 Replies to “Wat eet een “Zero Waster” ?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn