Typische kritieken op de klimaatspijbelaars weerlegd

De klimaatspijbelaars worden steeds opnieuw met de vinger gewezen. Vreemd genoeg vooral door 50-plussers of mensen die zelf niets van het klimaat afweten. Deskundigen hoor ik niet klagen over de betoging. Ik wil de spijbelaars bijstaan door mijn tegenargumenten te geven op de typische kritieken die nu de ronde doen.

1.Waarom betogen ze niet in het weekend?

Er zijn al betogingen voor het klimaat geweest in het weekend. Onze regering heeft daar weinig aandacht aan geschonken. Een volwassen persoon die een statement wil zetten,  kan het werk neerleggen. Er wordt geluisterd omdat de economie niet goed draait als mensen niet meer meewerken. Jongeren kunnen dat helaas niet. Het enige wat ze kunnen doen is de leerplicht negeren. Die leerplicht is ook een récht. Alleen door in de week te staken kunnen zij hun standpunt meer kracht bij zetten.

2.Ze zouden beter op school een vak leren.

Op school wordt er weinig aandacht besteed aan het klimaat. Er wordt natuurlijk aangeleerd dat we zorg moeten dragen voor onze natuur. Helaas helpen we de opwarming niet tegen te gaan door afval te rapen of een liedje te zingen over een boom. Op school zou net méér aandacht aan het probleem moeten geschonken worden. Als de jongeren van vandaag ouders worden, zal het klimaat drastisch aan het veranderen zijn. Hun toekomst ligt daar. Wat ze nu op school leren negeert dat helemaal.

3.Ze laten hun rommel achter op festivals!

Festivals zijn ontstaan in een periode van “Peace en Love” en een veel te grote groep babyboomers. De festivals van nu spelen al beter in op minder uitstoot. Ze gebruiken bijvoorbeeld kraantjeswater en herbruikbare bekers. Bovendien verspillen jongeren op festivals minder CO2 dan thuis. In een tent is geen computer, geen verwarming, geen elektriciteit, terwijl ze thuis, net als u, wel al eens vergeten het licht te doven. De festivalgangers van nu, laten net zoals de babyboomers van toen, nog steeds een hoop afval achter. Toch hebben zij dit niet gemaakt. De oorzaak ligt niet bij de gebruiker, maar bij de producent. Een fabriek die het nodig vind zijn snacks te verpakken met petrolium kan voor meer verandering zorgen als hij hier mee stopt, dan dat we festivals beginnen te verwijten dat ze te weinig vuilzakjes voorzien.

4.Ze weten niet waarvoor ze betogen!

Net zoals veel volwassenen zijn jongeren niet echt bewust over de precieze oorzaak van de opwarming van het klimaat. Anuna De Wever, die het woord voert, heeft het vaak bij het rechte eind, maar ze kijkt nog steeds vanuit haar eigen perspectief. Toch staan deze jongeren achter correcte punten: Een beter klimaatbeleid, een concreet plan,… en ze eisen ook dat Joke Schauwvliege samen zit met deskundigen ipv met hén. Net omdat ze herkennen dat zij niet diegene zijn die meteen voor de oplossingen kunnen zorgen. “Ik weet slechts één ding: dat ik niets weet”, is het begin van alle wijsheid. Dat zei Socrates al. De jongeren weten misschien niet veel, ze zijn verstandiger dan vele mensen die hier macht hebben.

5.Dat ze eerst eens naar zichzelf kijken!

Er liepen inderdaad jongeren met plastic flesjes rond. Jongeren nemen ook het vliegtuig of eten al graag eens een hamburger. Als we hiervoor met de vinger wijzen, kunnen we net zo goed naar ons zelf wijzen. Onze maatschappij heeft hen zo opgevoed. Ik ben fan van een afvalarme levensstijl, omdat ik weiger nog meer fossiele brandstoffen te verbruiken aan dingen die ik weg gooi. Ik ben heel milieubewust opgevoed en wil een tandje bij steken. Toch hebben al die kleine dingen weinig nut als wij een economie hebben die draait op fossiele brandstoffen. Vreemd genoeg beseffen die jongeren dat beter dan veel volwassenen. Die denken dat ze door te sorteren en recycleren de wereld aan het redden zijn. Dat heeft allemaal geen nut als jouw producten met fossiele brandstoffen gemaakt zijn. We moeten ophouden met elkaar dingen te verwijten. De kleine dingetjes die we thuis doen maken niets uit als de economie niet aangepast wordt, daarom betogen deze jongeren en daarom doet u beter met hen mee.

6.Mijn kind zou niet mogen spijbelen!

Als je een kind geen toekomst gunt, blijf je beter kinderloos. Tenslotte heb jij er voor gekozen hen op aarde te zetten.

7.In mijn tijd hadden we dat groene gedoe niet nodig, wij gingen naar de winkel met onze eigen zakken, wij kochten alles in glas,…

Al wat er in die tijd niet was, moet iedereen serieus geërgerd hebben. Waar komen de supermarkten, files, goedkope vliegtuigreizen, uitbuiting van de derde wereld en plastic flessen vandaan? Babyboomers hebben de economie groot gemaakt op de kap van vele anderen. Ze vonden het namelijk wat lastig om met hun eigen zakje naar de buurtwinkel te gaan. Dus besloten ze alles te verkopen in één grote supermarkt. Dan bleek het plots ook goedkoper te zijn om grondstoffen uit het buitenland te halen. De snelwegen kwamen vol te staan met vrachtwagens op doorreis en voor het gemak kun je nu water drinken uit een plastic fles. We weten allemaal dat “uwen tijd” die van uw moeder was, tijdens de oorlog. Jongeren weten ook dat hun grootouders inmiddels van hun pensioen genieten, terwijl zij achter blijven met een economie die fossiele brandstoffen haalt uit landen waar de mensenrechten niet gerespecteerd worden en een smeltende Noordpool. Geef hen nog eens de schuld van hun gedrag en welvaart?

Ik wil de jongeren alleen maar aanmoedigen. “In mijne tijd”, heb ik me namelijk veel te braaf aan de regels gehouden. Ik had respect voor onze natuur, zong liedjes over bomen, ik ging mooi op tijd naar de lessen. Daar heb ik nu een beetje spijt van. Jongeren van nu beseffen dat zij mogelijk de laatste generatie zijn. Ik wil hen graag laten weten dat ik achter hen sta. 

Bronnen:
Arnoudt, R. (2019, 25 januari). Anuna De Wever: “Schauvliege moet zich niet gesterkt voelen; we zijn het compleet oneens met haar beleid”. Geraadpleegd op 26 januari 2019, van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/01/25/anuna-de-wever-schauvliege-moet-zich-niet-gesterkt-voelen-we/

 

9 Replies to “Typische kritieken op de klimaatspijbelaars weerlegd”

 1. 100% mee eens dat de jongeren in actie komen en hun bezorgdheid over het klimaat met kracht uiten. Dus zeker geen kritiek op hun instelling en bereidheid voor verandering te zorgen. Echter spijtig dat velen van de argumenten hierboven heel deze zaak eerder ondermijnen dan helpen. We moeten niet voor de jongeren spreken of ze betuttelen. En zeker niet met betwijfelbare argumentatie. Enkele bedenking bij die argumenten.

  “Alleen door in de week te staken kunnen zij hun standpunt meer kracht bij zetten” Daar zijn toch wel wat principiële bedenkingen bij. Je kan dit als school niet zo maar toestaan; er moet een algemeen engagement van de jongeren zijn, niet enkel op de donderdagen. Daarnaast zijn er nog belangrijke problemen in deze wereld: armoede, vluchtelingen, discreminatie, racisme, … Als de jongeren daarvoor de maandag, dinsdag, woensdag, etc gaan spijbelen kan je dit dan ook niet weigeren. Zijn deze doelen minderwaardig? Hoe ga daar dan mee om?

  “De oorzaak ligt niet bij de gebruiker, maar bij de producent.” Dat is toch wel heel kort door de bocht. Ik kan er niet aan doen aan een kind in Bangladesh uitgebuit wordt om mijn T-Shirt van 5 euro te maken en dit naar Europa wordt getransporteerd. Dat is de producent zijn fout, ik kan het T-Shirt met een gerust geweten kopen???? Dat volg ik toch niet helemaal.

  ” De festivalgangers van nu, laten net zoals de babyboomers van toen, nog steeds een hoop afval achter. ” De tijden zijn toch wel wat veranderd. Vandaag komen vele festivalgangers (jong en oud) met het vliegtuig naar een festival, kopen lokaal een tentje, kampeermateriaal en laten dit achter omdat het niet in hun bagage past. Dat is toch niet vergelijkbaar met een plastic bekertje qua voetafdruk. Dat laatste is ook fout, zeker en vast, maar de situatie is toch veel slechter geworden. Is het dan de schuld van de producent van het tentje dat dit achtergelaten wordt?

  “Die denken dat ze door te sorteren en recycleren de wereld aan het redden zijn. Dat heeft allemaal geen nut als jouw producten met fossiele brandstoffen gemaakt zijn”. Onze wereld is inderdaad een koolstofeconomie, dat zal de eerste decennia niet veranderen, als het ooit al zo zou zijn. De oplossing is net dat we met onze koolstof zeer spaarzaam moeten omgaan en deze zoveel mogelijk recycleren. Net dat is de komende decennia de oplossing. Daarbij helpen wel alle beetjes. Dat is net de basis van de circulaire economie.

  De woorden van Socrates zijn inderdaad zeer wijs. Veel mensen die vandaag in de media het woord voeren rond klimaat zouden daar ook een voorbeeld aan kunnen nemen. Velen voor ons hebben het juister geformuleerd. We moeten met zijn allen spaarzamer leven en minder afval creëren. Bovendien zijn we binnenkort met veel te veel op deze planeet, meer dan moeder aarde kan dragen.

 2. Jullie groene mannen hebben zoveel grote plannen. Weerom willen jullie ons het zoveelste schuldgevoel aanpraten. Na over wat we geloven en wat we graag eten moeten we ons nu ook nog tegen onze eigen kinderen gaan schuldig voelen over hoe we rijden en verwarmen. Maar laten we een reisje doen. Met een vliegtuig dan nog wel. (nu de ticket’s nog te betalen zijn)
  Vertrek morgen naar de VS. Ga ze proberen overtuigen dat ze hun uitstoot moeten verminderen. Geen hamburgerketens met veestapels meer en geen pick ups meer. Daar is misschien nog moderniserend compromis mogelijk maar…. Vandaar verder naar Brazilië en ga die Braziliaan live ter plaatse zeggen dat het maar eens moet gedaan zijn met bomen kappen, de long van onze wereld MAAR de enige inkomst om zijn kind te voeden. Dat word vast spannend. Als jullie daar dan niet ter plaatse worden vermoord vlieg dan verder naar Peking. Ga daar eens de straffe uithangen die je in de veilige straten van Brussel kunt uithangen en ga daar eens vertellen dat die steenkoolmijnen dicht moeten. Dat lijkt me een strak plan. Vertel dan meteen daar in de buurt aan die Jap dat hij Fukushima moet opkuisen of dat de studenten van België boos gaan worden. Weet je wel? Fukushima? Momenteel zo wat de grootste ecologische dreiging van de wereld. Maar laten we daar even niks van zeggen in de media. We willen de brave groene niet nog meer nachtmerries geven. Onze jongeren die daar nu dapper staan te betogen denken vast dat Fukushima een raceband van Honda is. Stap weer op je vliegtuig, nu naar India. Ga ze daar eens vertellen dat ze hoe meer kinderen ze maken, hoe meer koeien ze moeten hebben. Al was het maar voor de melk of als huisdier. (dat geld trouwens voor heel de wereld; bevolking 50% extra, dan de veestapel ook) Ga dan even in buurland Bangladesh vertellen dat ze geen oude schepen meer mogen slopen op de stranden. Ze kunnen misschien allemaal visser worden? Alle hup, nu naar Afrika. Ga die Afrikanen daar eens leren dat plastic niet oplost in de oceaan en in rijk België geld ook niet aan de bomen groeit dus dat ze niet moeten komen. Ben je nog steeds niet vermoord? Ga je kans eens wagen in Iran. Ga daar eens vertellen dat ze geen bommen meer mogen maken om de Amerikaan te bedreigen. Nodig dan ook die zotte Koreaan uit. Mutual intrests en dat spaart U de trip uit waar ze U anders toch levend begraven. Nog niet moe? Nog niet dood? Allé hup, nu naar Moskou. Ga daar eens vertellen dat een klein miljard Russen niet meer op diesel mogen rijden met hun Wolga en Tatra want dat de kindjes in België daar last van hebben. Lijkt me ook wel leuke media gevolgen te geven op facebook en sceptr. Als je dit allemaal hebt gedaan en overleefd dan mag je naar huis komen en betogen in de veilige straten van Brussel want dat durf je wel he? Daar ga je toch geen klop krijgen. Daar krijgen alleen rechtse mensen en gele hesjes klop. Stop onderweg naar huis nog wel even in Davos voor de klimaat top. Alleen kan parking voor je vliegtuig wat lastig worden want de wereldleiders zijn met maar liefst 1500 (DUIZENDVIJFHONDERD) met vliegtuigen gekomen NAAR EEN KLIMAAT TOP om te bespreken hoe ze de blanke Europeaan nog verder gaan uitmelken om jullie kalm te houden. Ga daar betogen dat die 1 % rijken in deze wereld hun rijkdom moeten afgeven aan alle domme dwazen die kinderen maken en nog geen eten voor zichzelf hebben. Vraag hen en passant even hoe ze terrorisme gaan aanpakken en stel hen eens voor hoe jij denkt dat 1/14 van de wereld (eu) de overbevolking gaat aanpakken. Leen jezelf nu platzak in de bank, leg je dak vol zonnepanelen, koop een Tesla, steek 20cm isolatie in je muren en maak je kind wijs dat de wereld een betere plaats is geworden door je daden. Ik zal intussen mijn kind wel de waarheid vertellen; dat als we tegen 2100 met 10 miljard en bijhorende veestapel zijn de wereld zichzelf wel vernietigd.
  Guy Van Puyvelde

  1. Deze was ik nog al eens ergens tegengekomen Guy Van Puyvelde. Dus uw boodschap is : we moeten met ons allen de kop in het zand steken want er is toch niks meer aan te doen. Bedenk dan dat twijfelen, afwachten en niets doen je niet gelukkig maakt. (Dat is een wetmatigheid in de psychologie) Ik volg dus liever mensen die in actie schieten en het goed menen met ons klimaat en milieu. Want stel dat het niet zou lukken, dat de wereld inderdaad zichzelf vernietigt, wij hebben er dan toch deugd van gehad iets te kunnen doen. En stel dat het nu wel eens zou lukken. Dat we met z’n allen een mooiere wereld kunnen maken. Hoe geweldig zou dat niet zijn!
   Liever een beetje naief dan een zure ‘azijnpisser’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn