Colle’s Zero Waste helden van 2018

2018 was een jaar vol positieve verandering. Een jaar waar je voelde dat je er niet alleen voor stond. Er werd massaal gepraat over afval en onze impact op het milieu. 75 000 mensen kwamen in Brussel op straat om onze regering wakker te schudden. Ik voelde meer dan ooit dat “alle kleine beetjes” écht hielpen. Voor die kleine duwtjes in de rug, de tips en het uitwisselen van ideeën wil ik enkele mensen bedanken met een verrassend portretje. Deze Zero Waste helden waren een sterke steun en inspiratiebron dit jaar. 

Zij waren dit jaar mijn Zero Waste helden:

An-Sofie tisjust

An-Sofie Peirtsegaele

An-Sofie, aka “tisjust” heeft een eerlijk blog over afval minderen en veganisme. Ze geeft regelmatig workshops in Kabas en deelt zo haar kennis om zelf producten te maken en afval te vermijden. Haar “Zero Waste Lifestyle” brengt orde en rust in haar leven. Net als ik werd ze geïnspireerd door het boek van Bea Johnson. Voor haar begint ook alles met “refuse”, het weigeren, want er is nu eenmaal niet altijd een alternatief.  Voor mij blijft An-Sofie met haar gezonde levensstijl een inspiratiebron kort bij huis. Het zachtaardige en rustgevende dat ik zelf ontbreek, kan ik terug vinden in haar blog en instagram. Ik kijk uit naar een eerste samenwerking.

Anne Drake

Anne Drake

Toen ik “Zero Waste, no mess no stress” organiseerde in Kraainem, werd deze dame me getipt door een collega. Ik nodigde haar toen uit als gastspreker. Die dag stak ze me een hart én een boek onder de riem. Jullie hebben waarschijnlijk al gemerkt dat ik niet zo’n “doe-het-zelver”  ben, maar met het boek “doe het zelf” van Anne Drake gaat het wel een stuk eenvoudiger. Zo maak ik mijn eigen was- en schuurmiddel niet zonder haar boek bij de hand te nemen. Het mondspoelmiddel is ook een aanrader! Dankzij Anne is “Zero Waste” in België niet langer een kwestie voor hippies en bakfietsgezinnen. Haar boek en levensstijl stralen klasse uit. Ik hoop ook in 2019 met haar samen te kunnen werken.

Ortja Wille

Ortja Wille

Ortja “schonestadsmeisje” Wille, is in het Gentse geen onbekende. Met haar blog inspireerde ze al vele “stadsmensen” op een duurzamer leven. Toen ik een afvalvrij leven begon stond er nog niet veel info in het Vlaams online, maar in 2015 bracht haar blog daar verandering in. Ik blijf deze site zien als een Vlaamse encyclopedie aan tips. Ik was dan ook apetrots toen Ortja me in 2017 interviewde voor haar blog! Om anderen te helpen afval te minderen geeft Ortja ook workshops in Øhne. Ze heeft dit jaar vermoedelijk gemerkt dat haar kleine stapjes een wereld van verschil zijn beginnen maken. Ik hoop dat ze vooral verder doet in wat ze bezig is. Ondanks de vele gesprekken om iets samen te doen is het er nog niet écht van gekomen, maar eigenlijk heb ik toch het gevoel dat we samen werken omdat we hetzelfde doel willen bereiken. Bedankt, Ortja!

Ineke Van Nieuwenhove

Ineke Van Nieuwenhove

Niemand kon dit jaar ontsnappen aan de actie “Mei Plasticvrij“. Eindelijk was het gelukt om “afval minderen” onder het grote publiek te laten leven. 2018 werd hierdoor hét jaar van de plasticvechters! Dit kwam vooral dankzij een positieve actie van 3 dames: Mies Maria Meulders, Anne Wislez en Ineke Van Nieuwenhove. Met deze laatste heb ik regelmatig gecommuniceerd. Ik ben zo blij dat ik mijn tekeningen kon gebruiken om haar actie mee te kunnen ondersteunen. Hierdoor ben ik ook zelf workshops beginnen geven. Ik kijk al uit naar “Mei Plasticvrij” 2019!

2 Replies to “Colle’s Zero Waste helden van 2018”

  1. Leuke tips zeg, de meeste kende ik nog niet eens! Ik volg al heel lang een hele waslijst aan Engelstalige blogs maar België was mijn onontgonnen blogterrein blijkbaar 😉

    1. Deze zijn mijn favoriete in België/Vlaanderen. Ook omdat het zo herkenbaar is, we zijn ongeveer allemaal op hetzelfde moment gestart, met elk onze eigen overtuiging en manier. Ik zie nu zéér veel Vlaamse blogs opduiken rond Zero Waste, maar vind het wat gevaarlijk: door te veel bomen zie je dan het bos niet meer. Daarom wou ik deze dames in de kijker zetten, want ze hebben echt ervaringen om te delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn