Zero Waste Veerle Colle

Zero Waste is geen oplossing

Het jaar 2018 komt op zijn einde. Ik sta voor mijn afvalkalender. Al 4 jaar lang een ontgoocheling. Wanneer komt toch die dag dat ik kan zeggen dat we in een jaar niet één vuilniszak buiten gezet hebben? Het resultaat van dit jaar: 3 kleine vuilzakken van 30 liter. Geen PMD zak. 

Mijn afval van 2018

In de huidige PMD zak zitten deksels van bokalen, een plastic fles dat nog dateert van voor het Zero Waste tijdperk (ja, sommige dingen doen er vier jaar over om op te gebruiken.) Ook één conservenblik zie ik op de bodem liggen.

De restafval is andere koek. Dat kan ik niet opsommen in een lijstje. Boosdoeners zijn: plastic dozen van electronica, kleine stukjes verpakking die we niet meteen gezien hadden, de grote zak kattenbrokjes, omhulsels van medicijnen, een koker die niét van karton bleek te zijn, plastic folie rond een ongewenst tijdschrift, restjes uit de stofzuiger,…

Zero Waste is geen wedstrijd

Ik hoor al zolang bij die “Zero Waste Community”, en ben al even lang jaloers op Lauren Singer en Bea Johnson. Het lukt hen om al dat afval in 1 bokaal te krijgen. Ik krijg 90 liter restafval nog niet eens in een kookpot. Die vier jaar hebben mij gelukkig leren relativeren. Zo heb ik begrepen dat Zero Waste leven géén wedstrijd is. Heel wat factoren hangen af van waar je woont en wat je zelf gelukkig maakt. Bovendien toont die bokaal enkel je zichtbaar afval.

Zero Waste is geen oplossing

Die 3 kleine vuilzakken van 30 liter bevatten niet al de olie die ik opgebruik wanneer ik me verplaats of de energie die ik aftap om het warmer te krijgen in de winter. Eigenlijk vertellen die vuilniszakken zeer weinig. Zero Waste leven biedt dan ook géén oplossing op het klimaatprobleem.

Wat Zero Waste wél doet is een statement zetten. Je toont ermee dat je stopt met zagen en zélf naar oplossingen zoekt. Dat je ergens bewust van bent en jezelf mee verantwoordelijk stelt voor het probleem. Zero Waste leven zorgt voor gesprekken en discussies die er moeten zijn. Het verandert je koopgedrag en bewustzijn. Kortom, Zero Waste is géén oplossing, Zero Waste is een weg. 

Afval warmt onze aarde niet op

Pieter Boussemaere sprak op zijn lezing over de klimaatopwarming dat “afval” niets te maken heeft met de opwarming van de aarde. De papiertjes op de grond warmen onze aarde dan ook niet op. Dat doen fossiele brandstoffen. Ho, wacht daar even. Wat wordt er allemaal met deze fossiele brandstoffen gemaakt, naast onze overtollige spullen en transport? Juist: verpakking en plastic. Hoe minder productie hoe minder fossiele brandstoffen. Daar draagt ook Zero Waste leven een steentje bij.

Pieter Boussemaere is voorstander om die brandstoffen te vervangen door natuurlijke wind-en zonne-energie maar ook geothermie in België. Gelijk heeft de man. Momenteel wordt bijna alles waar we van leven of waar we ons mee verplaatsen van energie voorzien door fossiele brandstoffen. Die brandstoffen zijn het die ons klimaat zo hard beïnvloeden. We gaan naar een tijd met een klimaat waar de mensheid nog nooit eerder in geleefd heeft. Laten we nog maar eens betogen in Brussel, want onze overheid heeft nog steeds niet door hoe hard een aanpassing op natuurlijke energie nodig is. Wil dit dan zeggen dat, wanneer we ooit die omschakeling maken, we plastic weer opnieuw mogen produceren? Ik zou toch liever hebben van niet. Denkend aan de “mooie” taferelen die het veroorzaakt. Blijkbaar gaat die aanpassing nog wel even duren, dus zolang dat nog niet het geval is, kunnen we ons beter blijven inspannen met dingen die we wél kunnen doen.

Zero Waste is een weg

Daarom is Zero Waste een weg die jou en andere kan helpen om na te denken. Blijf wel bewust dat je ecologische voetafdruk niet te vergelijken is met het aantal vuilzakken. Blijf je focussen op wat écht iets uit maakt. Bijvoorbeeld: het feit dat ik al 13 jaar vegetariër ben en zelden een vliegtuig neem, maakt veel meer uit dan het feit dat ik al 4 jaar Zero Waste leef.

Zero Waste is iets dat een resultaat toont. Daarom is het ook zo populair. Het is letterlijk te staven. Je ziet iets verminderen. Door op kleinschalig vlak te tonen dat verandering mogelijk is, kan het vast en zeker ook op grootschalig vlak. Laten we het in 2019 op 1 vuilzak houden en nog meer samen komen voor het klimaat…tot onze regering het door heeft dat niet alleen wij, maar ook onze economie mag veranderen.

 

11 Replies to “Zero Waste is geen oplossing”

 1. Ja jong, goed gezegd ? Stoppen met zagen en zelf tonen dat er verandering mogelijk is op kleine schaal!

  Misschien verandert zero waste niet veel aan de klimaatverandering, maar ik denk dat het wel zorgt voor het gevoel ‘zie je wel, ik kan ook iets doen’ en dat leidt dan weer tot gedragsverandering op andere vlakken. En daarnaast is de klimaatverandering niet het enige milieuprobleem, toch? Zelfs al zou het klimaat niet veranderen, dan willen we nog steeds geen milieu vol microplastics.

 2. Fijne eerlijke blog Veerle! En mee eens.

  Door je vraag op Instagram wat mijn “smoes” is dat ik niet zeroWaste leef heb ik de laatste dagen wat nagedacht. En naast dat ik de tijd er niet voor over heb, geloof ik ook niet dat het de oplossing is, waardoor ik er voor mezelf er niet 100% achter sta, waardoor ik de tijd er niet voor over heb. Vegetariër zijn, zo min mogelijk vliegen*, geen auto hebben, Fairtrade kopen, tweedehands shoppen, recyclen en vooral bij elke aankoop stil staan “heb ik dit echt nodig en waar komt het vandaan” zijn dingen die bij mij heel makkelijk gaan en waar ik de tijd wél voor maak. Omdat ik daar helemaal achter sta. Maar waar ik anderen dan over hoor dat dat hun niet lukt. Maar die doen weer andere dingen veel beter dan ik die mij niet “lukken”.

  *(Vliegen blijft toch een lastige als je buiten Europa wilt, en is mijn slechtste punt. Maar ik ben er bewust van. )

  Goed, lang antwoord waarin ik eigenlijk wilde zeggen: lekker bezig. Fijne blog. Ga zo door! ☺️

  1. Dag Nynkek. Altijd interessant om een eerlijk antwoord te krijgen op een eerlijk bericht. Zo ga je zelf ook wat meer nadenken. Ik heb veel vrienden die zich verontschuldigen bij mij voor hun afval, bijvoorbeeld, maar dan vertel ik hen ook dat ik dat zo helemaal niet bekijk. Het is geen wedstrijd, het is een bewustwording. Zero Waste draait vooral om reduceren. Maar dat doen andere levensvisies zeker ook. Wie zijn auto wegdoet, of overschakelt op een natuurlijke energiebron maakt ook een wereld van verschil.

   Bedankt voor je reactie!

 3. Zero waste kan inderdaad frustrerend zijn, want die glazen bokaal afval lijkt echt onbereikbaar. Ik doe nu toch al meer dan een jaar flink mijn best en toch heb ik ons afval amper kunnen halveren. Het voelt soms als een hopeloze strijd. Maar toch blijf ik erin geloven. Het voelt gewoon juist. En bij die levensstijl horen voor mij ook andere acties zoals minder vliegen, minder dierlijke producten eten en minder consumeren. We hebben deze week een elektrische bakfiets besteld, dus binnenkort zal autominderen veel gemakkelijker en leuker worden. Anyway, doe zo voort!

 4. Jij hebt al veel mensen bewuster gemaakt 😉
  Met mij erbij. En veel dingen zijn eigenlijk helemaal niet zo moeilijk!
  Doe zo verder Veerle! Wij volgen wel.

 5. Ik zou eerder zeggen “zero waste” is niet de volledige oplossing. Wel draagt vooral het achteloos wegwerpen van afval in de natuur bij tot de vervuiling van de planeet. En het is aangewezen om zo min mogelijk wegwerp te produceren, gezien produceren zelf energieverbruikend en zolang er niet volledig op hernieuwbare energie gewerkt wordt, ook vervuilend is. Naast de aandacht voor het reduceren van ‘afval’ is er uiteraard nood aan het verminderen van de fossiele brandstoffen, zowel op klimatologisch als op milieuvlak. Ikzelf rij bijna 9 jaar niet meer met een auto en ben onlangs voor mijn verwarming overgeschakeld van gas naar infra-rood verwarming.

  1. Dag Marleen, dat staat ook in het artikel allemaal. Ik verwijs ook naar Pieter Boussemaere, die hier veel kennis over heeft. Afval draagt niet bij aan de opwarming van de aarde, het produceren wel. Als we dat oplossen, blijft afval een probleem. Daar gaat deze blog over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn