5 flauwe excuses om niet afvalvrij te moeten winkelen

Na vier jaar actief afvalvrij winkelen, heb ik een verzameling aan opmerkingen ontvangen. Van aanmoedigende commentaar op instagram tot begrijpelijke bedenkingen op facebook en logische vragen op workshops. Ik ben blij dat steeds meer mensen afval willen besparen. Helaas krijg ik ook vaak excuses die aanvoelen alsof iemand eigenlijk gewoon geen moeite wil doen om afval te vermijden. Dat vind ik jammer. Er valt dan niet altijd te discussiëren. Het zou het ene oor in gaan, het andere oor uit. Toch wil ik op die flauwe excuses mijn argument even laten horen. 

#1: Ik kan niet “afvalarm” winkelen. Ik heb geen afvalarme winkel in de buurt.

Toen ik in 2014 begon, was er géén afvalarme winkel in België. Ik moest gewoon een drempel overwinnen: Ik moest mijn mond durven open doen! Aan de verstoog zou ik vanaf dan vragen of ik met mijn eigen potje welkom was. Geen betere plaats dan op de markt om dit uit te proberen! De zondag wel iéts minder lang uitslapen, maar ik vond dat de moeite waard voor het heerlijke, verse broodbeleg zonder plastic potjes. Ook nootjes en kruiden vond ik er. De eerste afvalarme winkel van België, Robuust, opende in Antwerpen. Ik kon onmogelijk mijn dagelijkse boodschappen halen uit een andere stad. Dus veel had ik hier niet aan. Toen er uiteindelijk een afvalarme winkel in mijn buurt kwam, kon ik voor mijn droge voeding en kuisproducten eindelijk terecht op één plaats. Toch is het nog steeds niet de winkel die ik het meest bezoek. Nog steeds combineer ik alles met buurtwinkels waar ik voorbij fiets wanneer ik van het werk kom, bestel ik groenten via boeren en buren of maak ik gebruik van de markt.

#2: Als ik winkel in de supermarkt, dan is alles toch ingepakt in plastic?

Een eenvoudige tip: ga niét winkelen in de supermarkt als je afvalarm wil winkelen. Steun lokale handelaars of boeren en schenk je geld niet weg aan die grote afvalproducenten. De supermarkt is natuurlijk wel handig, je vindt er alles op 1 plaats. Toch zijn er alternatieven die al dan niet éven eenvoudig zijn en met veel minder afval. Ik maakte hier al een lijstje van. Probeer ook te kiezen voor kleine aankopen wanneer je in de buurt bent, in plaats van één keer in de week alle inkopen te doen op één plaats. Een beetje organisatie komt er wel bij kijken, maar dit wordt al snel een gewoonte. Zo koop ik brood bij de bakker in de buurt van mijn werk en broodbeleg bij de slager op de hoek. Wanneer ik toevallig in de stad ben, ga ik langs bij een afvalarme winkel en sla ik een voorraadje aan.

Lijstje met alternatieven voor de supermarkt volgens gemakzuchtlevel.

#3: Ik woon niet in de stad!

Ik ook niet, maar kom er wel vandaan. Ik ben mijn afvalarme levensstijl gestart in de cité, in het midden van een Turkse wijk. Verstogen en vers brood a volonté. Toen ik verhuisde naar “the middle of nowhere” schrok ik van de nieuwe mentaliteit. Toch heb ik ook hier de drempel overwonnen. Buurtwinkels moeten opboksen tegen de grote ketens en zijn aan het verdwijnen. Door voor hén te kiezen, merk je al snel op dat je extra vriendelijk behandeld wordt. Ze doen met plezier de frietjes in je eigen frietpot. Op de markt kan ik ook gemakkelijk afval vermijden. Elke woensdagavond bestel ik mijn basisbehoeften op de website van boeren en buren. Vrijdag ga ik ze afhalen. Ik heb meteen genoeg voeding in huis voor een week en heb er minder tijd in gestoken dan wanneer ik naar de supermarkt zou gaan. Last but not least. Net geen jaar geleden kwam ook in mijn buurt een afvalarme winkel. Ik geloof sterk in het concept en ik ben er zéker van dat ze binnenkort echt overal te vinden zijn. Volg het lijstje op Ma Vie En Vert om te kijken of er in jouw buurt al eentje open is!

#4: Als ik ga shoppen, kan ik echt mijn eigen drinkbus niet mee nemen. Mijn aankopen wegen al zoveel!

Wanneer je afvalarm wil leven, zul je ook minder consumeren. Elke productie brengt zichtbaar én onzichtbaar afval met zich mee. Sta je hier bij stil, dan volgt automatisch de redenering dat je niet zomaar iets gaat kopen. Je negeert promoties, je hebt geen zin in shoppingdays. Integendeel. Je geniet meer van het rondneuzen in de kringloopwinkel of van het ontspullen dan ooit te voren. Minimalism is the new black. Op die manier is er vast en zeker altijd plaats in jouw tas om een drinkbus mee te nemen.

#5: Als ik zo lang geen vuilzak buiten zet, gaat het stad denken dat ik sluikstorter ben.

Eh?!

 

 

3 Replies to “5 flauwe excuses om niet afvalvrij te moeten winkelen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn