afval minderen

Afval minderen in het buitenland

In het buitenland, of plaatsen waar je minder goed je baan kent, is het niet altijd eenvoudig om evenveel afval te besparen als thuis. Daarom probeer ik duidelijk te maken dat het anders kan door rietjes te weigeren, mijn eigen zeep mee te nemen op hotel, brood in een eigen zak te halen,… al deze kleine dingen kunnen ook op reis mensen bewuster maken van afval. Toch duiken er ook bij ons soms nog problemen op, of grappige situaties.

Doe zoals je thuis bent

Thuis gooien wij geen afval op de grond, weigeren we plastic zakken en rietjes, houden we de boel proper… dus ook op vakantie nemen we die waarden mee. Een ander land, een andere streek, heeft vaak ook gewoontes die je niét goed kent en waar je soms niet om heen kan. Zo geven ze in Italië blijkbaar ook op restaurant je limonade in een plastic flesje of weigeren ze in een druk wegrestaurant je eigen schaaltje te vullen. De taal kan soms ook een barrière zijn. Die situaties zijn minder leuk, maar ik moet ze ook los kunnen laten. Ik kan niet altijd in discussie gaan als ik zelf niet weet hoe ik de situatie kan oplossen. Natuurlijk zijn dit voor mij geen fijne momenten, maar probeer ik toch te genieten van de reis. Ik richt me op dingen die ik wél kan doen.

Mijn mama haar vochtig washandje

Mijn moeder gaf me vroeger steeds een vochtig washandje mee als ik op schoolreis ging. Ze stak dit in een potje dat ze goed afsloot. Ik was altijd heel blij dat ik na het eten mijn handjes op die manier proper kon maken. Vochtige wegwerpdoekjes? Dat kenden we toen niet. Nu weet ik meer over de ongezonde, hormoonverstorende stoffen die deze wegwerpdoekjes mee brengen én wil ik geen afval. Dus mijn mama haar vochtig washandje gaat steeds mee op reis.

De herbruikbare drinkfles

Wij gingen met de wagen op reis en namen onze herbruikbare drinkfles mee, net zoals thuis. Je kan deze in elk tankstation laten vullen en je hebt steeds de belangrijkste en méést dorstlessende drank bij je: water.

Het katoenen zakje

Net zoals thuis hebben zowel mijn vriend als ik steeds een katoenen zakje in onze tas. Voor de zekerheid had ik er een heleboel mee in de wagen, maar dat bleek overbodig. Onze kleine honger kunnen wij ook in het buitenland stillen door te vragen om een pistolet, koek of fruit in het zakje te doen. Wij gaan graag op restaurant, dus kamperen zat er deze reis niet in. Ook hebben wij zelf  geen maaltijden klaar moeten maken. Wie dat wél wil doen, kan zich beter voorzien van potjes om ook bereidde maaltijden in te kunnen vervoeren.

Meer duurzaam reizen

Een interessant artikel met tips over afvalvrij reizen kun je vinden op de site van Anne Drake.

Een andere interessante website is Zomer Zonder Vliegen. Omdat één vliegtuigreis eigenlijk al je duurzame inspanningen van de kaart kan vegen, zorgt deze organisatie er voor dat je een leuke reis kan maken zonder vliegtuig!

Voor wie toch graag een reis met het vliegtuig wil maken is er Greentripper. Daar kun je de uitstoot berekenen en deze compenseren.

Meer afvalvrije tips

3 Replies to “Afval minderen in het buitenland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn