Minder Vuilbakken

Waarom “afval maken” moeilijker mag zijn

Eén hashtag, #zerowaste, kan duizenden oplossingen vinden voor het afvalprobleem. Het laat me geloven dat het overal ter wereld ingeburgerd is. Wow! De revolutie is begonnen! Wij zijn de “postplastic generation“! Helaas zit deze niet in de Vlaamse Regering. Daar debatteren ze nog over recycleren en statiegeld. Het lijkt wel of ze het ons, of zichzelf daar niet te moeilijk willen maken. Is dat niet net het probleem? Dat het zo eenvoudig is om afval te kopen?

Het akkoord “statiegeld op plastic flesjes” werd uitgesteld. Lobyisten slagen er in ons te laten geloven dat “die plastic verpakking zijn nut heeft tegen voedselverspilling”, maar een minder populair onderzoek bleek dat tegen te spreken. Hierdoor blijft het gemakkelijker om afval te kopen dan om de alternatieven te kiezen. Ik zeg bewust “kopen” en niet “maken”, aangezien alles dat geproduceerd wordt om weg te gooien al afval is vanaf de productie.

In politiek Vlaanderen spreekt men nog niet over afval vermijden. Daar zitten ze nog aan het thema “recycleren”. Waarbij ze niet debatteren over de oorzaak, namelijk de productie van afval.

Het gevolg en niet de oorzaak

In politiek Vlaanderen spreekt men nog niet over afval vermijden. Daar zitten ze nog aan het thema “recycleren”. Waarbij ze niet debatteren over de oorzaak, namelijk de productie van afval. Dankzij Mei Plasticvrij en de Plastic Attack werd dit toch éven in de kijker gezet. Helaas blijven we als gemiddelde Vlaming gewoon horen “dat we ons afval moeten recycleren”. We doen dit al voor 87,5 %, maar dat is geen garantie dat we minder afval maken. Dit zagen we in de reportage over afval “op één“. Recycleren betekent soms letterlijk “afval overdragen naar een andere plaats”. Die andere plaatsen, zoals China, slaan alarm. Ze willen ons afval niet meer. Er is te veel. Daar sta je dan als recyclage kampioen, terwijl er bedrijven blijven doorgaan met het produceren van plastic.

Die drempel

Om afval te vermijden moeten we het onszelf moeilijk durven maken om afval te kopen. Iemand met een afvalarme levensstijl vermijdt bijvoorbeeld de supermarkt zoveel mogelijk en vindt de alternatieven goedkoper, sterker, soms écht eenvoudiger, maar het blijft een aanpassing. Die aanpassing is een drempel voor mensen of bedrijven die toch de moed willen nemen om voor afvalbeperking te gaan. Dit wordt niet gesteund in Vlaanderen. Het  blijft eenvoudiger om je niét aan te passen.

Die aanpassing is een drempel voor mensen of bedrijven die toch de moed willen nemen om voor afvalbeperking te gaan. Dit wordt niet gesteund in Vlaanderen.

Een actueel voorbeeld hiervan is het grootste tegenargument voor het “statiegeld op blikjes” van handel- en dienstenfederatie Comeos: “Statiegeld maakt het ons lastiger”.  Dit klinkt niet als een probleem. Afval maken mag lastiger worden, opdat mensen én bedrijven spontaan naar alternatieven zoeken. Tenslotte zit er vooral frisdrank in die flesjes en dat hebben we niet echt nodig. Een beetje minderen kan geen kwaad. Zo lossen we ook een ander probleem op.

Kom, laat het ons moeilijker maken om afval te kopen dan het nu is zodat de alternatieven vanzelfsprekend worden.

Een tip voor thuis: plaats alvast zo weinig mogelijk vuilbakken in huis, zo ben je bewuster bezig met je afval en kun je het argument “ja, maar ik hergebruik die plastic zakjes in mijn kleine vuilbakjes”, ook achterwege laten.

Bronnen:
 • Belga. (2018, 18 mei). Vlaamse Regering vindt nog geen akkoord over invoering statiegeld. Geraadpleegd van https://www.demorgen.be/politiek/vlaamse-regering-vindt-nog-geen-akkoord-over-invoering-statiegeld-b614a511/
 • Bruggeman, F. (2018, 7 april). Eerste plastic attack in Brussel: “We zijn een absurde plasticcultuur aan het worden” [Video]. Geraadpleegd van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/07/plastic-attack/
 • IPS. (2018, 13 april). Plastic verpakking lost voedselverspilling niet op. Geraadpleegd van https://www.mo.be/nieuws/plastic-verpakking-lost-voedselverspilling-niet-op
 • TK. (2018, 17 mei). Comeos schakelt Rik Verheye in in strijd tegen statiegeld: “Bijzonder duur en complex systeem”. Geraadpleegd van https://www.hln.be/nieuws/binnenland/comeos-schakelt-rik-verheye-in-in-strijd-tegen-statiegeld-bijzonder-duur-en-complex-systeem~a8ba527e/
 • VRT. (2018, 9 mei). Plastic verpakking lost voedselverspilling niet op [Video]. Geraadpleegd van https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/op-een/1/op-een-s1a3/

Volg me ook op Bloglovin

4 Replies to “Waarom “afval maken” moeilijker mag zijn”

 1. Hartjes voor jou. Ik gebruik zelfs bewust de vuilbak in mijn eigen bureau niet, want anders riskeer ik dat ze voor elk papiertje er ook een nieuwe vuilzak in steken. Al mij afval gaat dus dat verder in de gang in de grote vuilbak/pmdbak. Die extra stapjes maken me ook telkens bewust van het feit dat ik iets naar de afvalberg breng.
  Spijtig dat niet meer mensen zo prettig gestoord zijn zoals wij…

 2. groot gelijk! niet recycleren maar stoppen met produceren, niet de kleine burger treft schuld maar de grote winstgeile producent!

  1. Bedankt voor je bericht. Het ia de winst dat die discussie natuurlijk tegenhoudt, denk ik. Ik kan het niet bewijzen, maar toch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn