Thijs Polfliet portret

Thijs Polfliet “De lelijkheid van het landschap raakt me ook.”

In de rubriek “Ecollega” laat ik iemand anders aan het woord met een mening over afvalvrij leven. Deze keer doe ik dat met Thijs Polfliet (27). Een administratief medewerker op de dienst Jeugd & Cultuur in Waarschoot. Achter deze man schuilt een artistieke persoon die ik ontdekte via zijn werk. Thijs maakt beeldende kunst met pen en inkt van wat hij rondom zich ziet en meemaakt. Afval maakt daar ook deel van uit.

De schoonheid en de lelijkheid

“Ik ben een wandelaar, altijd graag in de natuur.”, Aldus Thijs. “Niet enkel de schoonheid raakt me, maar ook de lelijkheid, zoals de menselijke sporen. ” Het stoort hem dat een welvaartsland als België met zoveel zwerfvuil te kampen heeft. Omdat Thijs niet de man wil zijn met de wijzende vinger, verwerkt hij zijn ergernissen en boodschappen in kunstwerken “Ik wil mensen bewust maken van hun omgeving en met een andere bril naar het landschap laten kijken.” Thijs weet niet of hij een directe invloed heeft. “Dat hoeft ook niet. Zolang dat mensen er over nadenken en op een andere manier een landschap gaan bekijken, ben ik tevreden. Ik wil verwondering creëren in plaats van een negatief gevoel.”

“Ik wil verwondering creëren in plaats van een negatief gevoel”

Thijs gaat dagelijks bewust om met zijn eigen afval en probeert plastic te vermijden. Hij doet niet persé mee aan “mei plasticvrij”, voor hem zit het eerder in kleine dingen. “Ik wil vooral praten met mensen die beter op de hoogte zijn en me laten inspireren door dingen die zij doen. En zo beetje bij beetje mijn dagelijks leven aanpassen om op die manier minder afval te gaan produceren. “

Watervervuiling in Brazilië

Als globetrotter in Brazilië werd Thijs geconfronteerd met een andere visie rond afval. “De gewone mensen hebben er andere zorgen aan hun kop.” Het idyllische postkaartje van de stad heeft een keerzijde en dat mocht hij aan den lijve ondervinden. “Langs de impressionante kust stroomt het afval rechtstreeks naar zee. Mensen baden in hun eigen vuil.”, vertelt Thijs. “In 2016 werd dit probleem kort bovengehaald in de media door de Olympische spelen. De stad had beloftes gemaakt om te investeren in waterzuivering, maar tot op heden is daar niets van in huis gekomen. Een politieke impasse na talrijke corruptieschandalen en opnieuw militaire interventies in Rio helpen de zaak niet verder vooruit. Ik heb weinig hoop voor dit prachtige land. Zolang er geen politieke rust is en de gigantische ongelijkheid daar niet wordt weggewerkt, zal er ook niks gedaan worden aan de afvalproblematiek.”

Thijs maakte een werk rond de watervervuiling in Brazilië om dit beeld op zijn manier tot bij anderen te brengen. Dat mensen eerst hun primaire behoefte moeten voorzien en dan pas denken aan zelfontplooiing, waaronder ook het afvalprobleem, bevestigt de piramide van Maslow. De stranden van Brazilië van Thijs kunnen we als voorbeeld nemen, maar ook in ons land is het moeilijker om mensen met een lager inkomen te motiveren om “afvalvrij” te gaan winkelen. Zij hebben ook andere zorgen aan hun hoofd.

De stranden van Brazilië van Thijs kunnen we als voorbeeld nemen, maar ook in ons land is het moeilijker om mensen met een lager inkomen te motiveren om “afvalvrij” te gaan winkelen. Zij hebben ook andere zorgen aan hun hoofd.

Thijs Polfliet over watervervuiling Rio
©thijspolflietgraphics.be
Thijs Polfliet watervervuiling
©thijspolflietgraphics.be
 “Het landschap” zal voor Thijs altijd een onuitputtelijke bron blijven waaruit hij inspiratie kan halen. “Wat ik graag nog zou willen mee geven aan de wereld? Ga naar buiten en open je ogen! Er is meer in de wereld dan je eigen vierkante meter.”

Bekijk meer werk van Thijs hier.

 

Bronnen:
NOS. (2016, 31 juli). Olympische baai Rio is nog steeds sterk vervuild. Geraadpleegd van https://nos.nl/rio2016/artikel/2122524-olympische-baai-rio-is-nog-steeds-sterk-vervuild.html
Tessa. (2013, 22 november). De piramide van Maslov. Geraadpleegd van https://tessaagz.wordpress.com/2013/11/22/de-piramide-van-maslow/

Ook op Bloglovin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn