Workshop Zero Waste

#zerowastejourney op school

Wat is de filosofie rond “Zero waste” ?

In een Zero Waste levensstijl denken we verder dan recycleren. We bedenken een nieuwe routine om afval te minimaliseren. Steeds meer personen en bedrijven beginnen voordelen te zien in deze manier van denken. Het is in de eerste plaats goed voor het milieu, maar ook voor onszelf! Alleen al door afval te minderen, maak je plaats voor nieuwe ruimte en tijd.

Zero Waste op school?

Is jouw school klaar voor een échte “#zerowastejourney” ? Vanaf september 2018 help ik de jongeren én leerkrachten op de middelbare school graag met het opstellen van een heus #zerowasteplan over een hele maand of zelf een heel schooljaar. Dit plan kan zowel uitgewerkt worden op school, als in de leefwereld van de jongeren zelf. We leren hoe je afval kan verminderen op een leuke, educatieve manier. Ik geef diverse tips, technieken en demonstreer. De workshops zijn een mooie combinatie van mijn passie voor #zerowaste en bewijs van pedagogische bekwaamheid.

2 lesuren:

We bespreken voornamelijk de problemen en de oplossingen in de eigen omgeving.
Zijn er jongeren die al een inspanning doen of willen doen? Spreken we écht over een “inspanning”  of eerder een “gewoonte”? We leren enkele gadgets kennen (menstruatiecup, spork, furoshiki’s,…) en besteden aandacht aan onze inkopen.

We sluiten de les af met onze doelen en vouwen onze eigen furoshiki.

4 lesuren:

In een klasgesprek bespreken we welke inspanningen we zelf al doen om afval te vermijden. We leren hoe je onderweg met kleine gadgets afval kan minderen en vouwen onze eigen furoshiki.
De leerlingen mogen nu zelf een spiegel in hun eigen omgeving en de school plaatsen: welke problemen rond afval zijn er te vinden en hoe lossen we die samen op? In groepjes stellen we een plan op voor elk probleem.

We sluiten af met ons eigen stappenplan en een dagboek (of blog?) waarin we alles zullen bij houden.

Terugkeer moment:

Een terugkeer moment kan interessant zijn om leerlingen te motiveren naar een doel te blijven werken. We kunnen er ook bekijken waar we staan. Wat lukt wel/niet? Wat kunnen we aanpassen? Vernieuwen? Dit moment kan opnieuw bestaan uit 2 of 4 lesuren. Hierbij bespreken we samen de doelen en de volgende stappen die we we willen bereiken.

Contact opnemen:

Heb je interesse of vragen over deze sessies voor je eigen secundaire school? Aarzel niet om contact op te nemen. We bespreken samen wat we kunnen doen en ik stel een offerte op.

info@veerlecolle.be

CV:

Voor meer informatie kan u hier mijn cv downloaden:

CV Veerle Colle (hoge resolutie)

CV Veerle Colle (lage resolutie)

 

Geef een reactie

Follow by Email
Instagram
Facebook
TWITTER
LinkedIn