Zwerfafval: klaar voor de strijd.

Ik wou wat beweging combineren met een “Zero Waste Lifestyle” en klopte aan bij het gemeentehuis. Daar vroeg ik wat ik nodig had om zwerfafval te rapen. Ik claimde een plekje op “mooimakers.be” en ging voor de eerste keer op wandel, gewapend met een grijpstok en 2 zakjes: één voor rest en één voor PMD. Ik voelde me een echte soldaat, klaar voor de strijd.

Kuddedieren.

Mijn zakjes waren snel vol én stonken enorm. Terwijl ik huiswaarts keerde, zag ik nog een heleboel afval dat ik niét kon meenemen. Afval rapen kan uitzichtloos lijken en daarom ben ik er niet eerder aan begonnen.  Ik had ongelijk. Mensen zijn namelijk kuddedieren. Op tocht viel me op dat men liever afval gooit waar reeds afval ligt. Wanneer je dat afval kan beperken, zal er dus ook minder afval volgen, volgens mij. Ik zag een gat in een boom met een verzameling klein zwerfafval. Duidelijk van meerdere personen. Ik heb dit plekje opgeruimd en ga het in het oog houden. Wordt mijn visie bevestigd? Het wordt een persoonlijk experiment.

Mensen zijn kuddedieren. Op tocht viel me op dat men liever afval gooit waar reeds afval ligt. Wanneer je dat afval kan beperken, zal er ook minder afval volgen.

Afval van overal.

Afval kan een lange reis maken. Op mijn route vond ik een prachtige ballon van Barbie. Vermoedelijk is iemand die verloren. Ik plaatste een oproep op facebook om het kindje in kwestie opnieuw gelukkig te maken. Tenslotte heeft iemand die ballon toch gekocht?

Roze ballon
Een ballon van Barbie wacht op zijn eigenaar.
flesje met afval
Iemand verzamelde afval, maar vergat een belangrijke stap…helaas.

We bedoelen het goed.

Ik zag ook afval dat werd achtergelaten met de beste bedoelingen. Zakjes hondendrol zijn daar een voorbeeld van: “We hebben de hondendrol opgeraapt, maar de vuilbak staat te ver.” Anderen verzamelden hun afval in een zakje of een flesje. Vermoedelijk hadden ze geen idee hoe ze dat mee konden nemen naar huis om het daar in de vuilbak te werpen. Je leert je buurt écht beter kennen door even naar het afval op de grond te kijken.

Zin om te helpen?

De nieuwste ecologische trend heet “plogging” en komt overgewaaid uit Zweden. Je jogt en gaat afval rapen: Gezond én je draagt je steentje bij. Je hoéft natuurlijk niet al joggend afval rapen! Het kan ook rustig aan, terwijl je met je hond of je kinderen gaat wandelen. Ook oudere mensen die graag fit willen blijven doen in mijn buurt dagelijks een wandelingetje in de wijk. Iedereen kan dus helpen! Doe jij dit al? Aarzel niet jouw ervaring te delen. Heb je zin om te helpen? Ga naar www.mooimakers.be, claim er je plekje én stap  naar je gemeentehuis voor het nodige materiaal! Wist je dat verschillende steden en gemeenten in maart een “grote kuis” organiseren? Ga even na of je kan mee doen in jouw buurt!

 Op de hoogte blijven? Volg me op Bloglovin !
Bronnen:
Dumon, P., & De Morgen. (2018, 20 februari). Nieuwe hype plogging combineert joggen en vuilnis rapen. Geraadpleegd van https://www.demorgen.be/binnenland/nieuwe-hype-plogging-combineert-joggen-en-vuilnis-rapen-bcb546af/

4 Replies to “Zwerfafval: klaar voor de strijd.”

 1. Doe ik regelmatig en ik moet best een grote zak meenemen. Zeker nu de openbare vuilbakjes systematisch verdwijnen om ‘misbruik tegen te gaan’ (aka: mensen gooien er hun huishoudelijk afval in, of zetten hun zak vuiligheid er naast). Maar voor mensen met de juiste bedoelingen wordt het er dus niet makkelijker op.

  Wat me opvalt: zeker wanneer ik in parken of op de typische loopweggetjes van de joggers ga rapen, krijg ik lovende en bemoedigende commentaren. Veel meer dan wanneer je op drukke straten loopt te rapen.

  Blij dat we in hetzelfde team zitten!

  1. Inderdaad. Ik kwam weinig vuilbakken tegen. Zeer spijtig dat ze weg gehaald worden. Weer eens de verkeerden die gestrafd worden. Wat fijn dat anderen je bemoedigen!!! Zo hoort het ook. Eerlijk gezegd was ik een beetje bedeesd. Als iemand langs kwam durfde ik niet goed verder doen. Eigenlijk onterecht. Het was nu de eerste keer. Hopelijk gaat het over.

   1. Gisteren nog het zwerfvuliwalhalla Wemmel aangepakt. In de ochtend een compliment of 6 (van uitgebreide bedankingen tot een snelle ‘merci beaucoup’ van een voorbijsnellende fietser) en ‘s avonds op de terugweg enkele nieuwsgierige jongeren die zich afvroegen waarom ik dat deed en achteraf zoiets hadden van ‘groot gelijk, bedankt’. Het voelde productiever aan dan mijn ganse werkdag die ertussen zat 😀

    1. Geweldig. Je kan u opjagen in het afval, of je kan er gewoon iets aan doen. Zo inspireer je misschien andere mensen. Wie niets probeert, brengt ook niets bij. Geweldig dat je dit ook doet in je eigen buurt! Gisteren nog door Wemmel gereden, had al een vermoeden dat het er opgeruimd was 😀 (haha :D)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn