drinkbus

Tournée Minérale: zonder afval minérale!

Na een maand vol nieuwjaarsrecepties, doen we het zonder alcohol in februari. Tournée minérale heeft zijn naam goed gekozen. Want welke andere drank is zo gezond als water? Maar wélk water is nu het gezondste? Mineraal- of bronwater? Water van de kraan of flessenwater?

Eén iets kunnen we al meteen afschrijven: water uit petflessen. Deze flesjes zijn vervaardigd uit polyethyleenterftalaat. Ze brengen niet alleen afval maar ook gevaarlijke stoffen met zich mee. Zo zijn er antimoon en diethylhexyl adepate gevonden in mineraalwater verpakt in petflessen. Dit soort water kan je dus beter niét drinken. Als je toch onderweg water wil drinken, is een drinkbus van RVS (roestvrij staal) het beste alternatief voor jou en je kinderen. De RVS mag misschien wel duurder zijn dan de petfles, maar dat weegt niet op tegen het aantal keer je deze opnieuw kan gebruiken, terwijl een petfles ook gewoon de vuilnisbak in gaat.

De RVS mag misschien wel duurder zijn dan de petfles, maar dat weegt niet op tegen het aantal keer je deze opnieuw kan gebruiken, terwijl een petfles ook gewoon de vuilnisbak in gaat.

Er blijven mensen me met opgetrokken neuzen aankijken wanneer ik mijn Klean Kanteen opvul met kraantjeswater. Heel wat mensen geloven nog steeds niet in de kwaliteit van water uit de kraan. Enkele jaren terug deed Testaankoop een grote test. Leidingwater is niet alleen heel wat goedkoper dan flessenwater, het is ook veilig, gezond en lekker. Flessenwater kost je 200 keer zoveel dan leidingwater en bij 1 op de vier zit een te hoog gehalte aan fluor en natriumsulfaat. “U kunt met een gerust hart van het Belgisch leidingwater drinken: alle stalen waren in orde.”, aldus Testaankoop. Wel kan het zijn dat het water een vreemde kleur heef. Daarom gaf testaankoop enkele tips vrij. Deze kun je downloaden.

Leidingwater is niet alleen heel wat goedkoper dan flessenwater, het is ook veilig, gezond en lekker.

Naast kraantjeswater en water in petflessen heb je ook nog water uit glazen flessen. Dit doet veel discussie oplaaien. Wat is nu het beste voor het milieu? De transport van glas is vervuilend, maar wordt vervaardigd uit zand, een onuitputtelijke bron. Petflessen hebben aardolie nodig en die komt ook niet van in onze achtertuin. Green Evelien zocht het uit, maar ook zij vond geen definitief antwoord. Tussen glazen flessen en petflessen zou ik gaan voor het gezondste alternatief. glas, maar alléén als ik geen kraantjeswater kan drinken. Bijvoorbeeld op restaurant.

Dus wil je graag afvalberg verkleinen? Probeer je afval minérale te minderen door je eigen drinkfles te gebruiken en durf voor water van de kraan te gaan. Veel succes!

 

bronnen:
  • Green Evelien (2014, 23 juli). Afval-dilemma. Geraadpleegd van http://www.greenevelien.com/blog/afval-dilemma
  • Mens en gezondheid. (z.j.). De gevaren van polyethyleentereftalaat (PET). Geraadpleegd van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/146266-de-gevaren-van-polyethyleentereftalaat-pet.html
  • School tv. (2014, 14 juni). Hoe wordt een petfles gemaakt? [Video]. Geraadpleegd van https://schooltv.nl/video/hoe-wordt-een-petfles-gemaakt-plastic-smelten-en-opblazen/
  • Testaankoop. (2013, 1 februari). Lekkers uit de kraan. Testaankoop2013(113), 24-27.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn