#zerowastefail: BIO-planet stopt met verkoop in bulk

De “zero waste” winkels schieten als paddestoelen uit de grond, maar BIO-planet stopt in februari de bulkverkoop. De resultaten van de testfase bleken negatief. “Uit de testresultaten blijkt dat er geen vermindering is in het gebruik van verpakkingsmateriaal en afval. Daarom hebben we besloten om vanaf februari niet meer in bulk te verkopen.” Ik richtte me ontgoocheld tot een verkoopster en ik was blijkbaar niet de enige die zo reageerde. We hopen natuurlijk dat BIO-planet zich zal bedenken. Want ondanks dat het een supermarkt is, is het de winkel bij uitstek om “Zero Waste” bekender te maken voor het grote publiek.

Waar liep het fout met BIO-Planet?

Onvoldoende geïnformeerd

Was BIO-planet op de hoogte van alle burgerinitiatieven die zowel in Vlaanderen én Wallonië aan een opmars bezig zijn? Alleen al op de kaart van “Mij Pak Je Niet In” kun je zien hoeveel winkels er spontaan meewerken en verkopen zonder verpakking! Zero Waste Belgium organiseert de ene Zero Waste happening na de andere mét succes. Ik weet van geen samenwerking tussen BIO-planet en één van deze initiatieven. Net als je denkt dat de eerste supermarkt zich wil inzetten in dit Zero Waste verhaal, haakt hij af.

Er was geen ecologisch alternatief

BIO-Planet liet klanten die géén eigen zakje mee hadden, hun voeding in een plastic wegwerpdoos opbergen. In winkels als Färm en C’green heb je als alternatief een papieren zakje. Zo hoeft de klant zich geen verharde petroleum aan te schaffen en blijven we vrij van plastic. Want die wegwerpdoos is toch geen duurzaam alternatief? Vermoedelijk was het concept voor de klant hierdoor erg onduidelijk.

De doelgroep woont niet in de buurt

BIO-Planet besloot zijn bulkverkoop te testen in Grimbergen. Afvalarme winkels starten volgens mij bewust in steden, omdat hun doelpubliek daar te vinden is. De “zero waste”-mode heeft helaas de lintbebouwing, zoals de regio van BIO-planet Grimbergen nog niet bereikt. In steden zijn dertigers en twintigers op de fiets waarschijnlijk wél op zoek naar alternatieven. In Grimbergen gaat het grootste deel van de bevolking zaterdag nog met de wagen naar de supermarkt en verdwijnen de buurtwinkels in het centrum. Er heerst een redelijk conservatief, “laat-me-gewoon-doen”-klimaat. De gewoonte om je eigen zakjes en potjes naar de winkel mee te brengen is er nog niet doorgebroken en zal dat enkel doen wanneer het eerst populairder wordt in de steden of een bekende Vlaming het voor doet… Spijtig dat deze test niet in BIO-planet Gent werd gelanceerd. Ik vermoed dat de resultaten daar helemaal anders zouden geweest zijn.

Het is en blijft een supermarkt

Wie zonder afval wil winkelen kent de belangrijkste regel: Ga niet naar de supermarkt. BIO-planet mag dan nog zo gezellig ingericht zijn, het is en blijft een supermarkt. Het is één van de redenen waarom deze bulkmuur misschien nog niet voor iedereen bekend was. Diegene die er naar op zoek waren, bezoeken liever geen supermarkt.

Waar kun je wél in bulk kopen?

Wie in bulk wil kopen kan dus niet meer terecht in de BIO-planet. Bij hun traiteur  ben je wel nog welkom met je eigen potje. Dat mag niet geweigerd worden, dat onderzochten we al eerder in dit artikel. Er is gelukkig ook goed nieuws. Steeds meer lokale winkeltjes bieden je een volledig of gedeeltelijk gamma aan in bulk. Wil je weten of er in jouw buurt zo’n winkel is? Bekijk het lijstje van “Ma vie en vert”, een vrolijk blog over duurzaam leven.

Lijst met bulkwinkels en Zero Waste winkels

bio planet nightmare

 

2 Replies to “#zerowastefail: BIO-planet stopt met verkoop in bulk”

  1. Ik had eigenlijk niet door dat het een zero wast project is. Ik dacht dat je gewoon hoeveelheden koos, en effectief in een doos van hen. Communicatie is zeker niet duidelijk geweest. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn