Alternatieven voor de supermarkt volgens gemakzuchtlevel

De terugkomst van het “slow shoppen”

Dat we sinds de jaren 70 onze sokken tussen de salami en het bier kopen, brengt gemakzucht met zich mee. De supermarkt bepaalt momenteel echter onze manier van leven en denken. We vinden het elders te duur, kijken door alle verpakking heen en laten ons (mis)leiden door promoties. We denken niet na over wie we écht willen betalen en het moet snel gaan.

Ik merkte bij het streven naar een zero waste levensstijl dat er met supermarkten niet te onderhandelen valt. Geen vriendelijk gezicht die je helpt kiezen. De supermarkt is een fabriek die in jouw plaats keuzes maakt. Ik ben fan van “slow shopping”. Wie hier een routine van maakt, verliest er helemaal geen tijd mee, want “Slow shopping” maakt van winkelen een ontspanning. Gek idee, winkelen met de boodschap om minder en bewuster te kopen. Slow shopping biedt ook ouderen en mindervaliden gemakkelijker de kans om geholpen te worden.

Alternatieven voor de supermarkt volgens gemakzuchtlevel:

Ken jij zelf nog een alternatief? Laat het me weten! Vergeet niet jouw ervaring en eventueel eigen gemakzuchtlevel te delen. Dan vul ik deze lijst verder aan.

Level 1: Wanneer je wil, waar je wil

 • Deliveroo: Woon je in een stad? Laat je snack of maaltijd thuis leveren door een fietser!
 • Weg geef groepen: Kijk op sociale media of jouw voorwerp gratis wordt aangeboden!
 • Delen: Misschien heeft jouw buur wel het apparaat die je voor die éne avond mag gebruiken,…

Level 2: Steeds in de buurt, gemakkelijk in te plannen

 • Lokale winkel: Omdat er minder vlees gegeten wordt, kan je tegenwoordig terecht bij de slager voor (vegetarisch) broodbeleg, yoghurt, slaatjes of een voorgekookte maaltijd. Laat er je eigen potjes vullen. Ook bij de bakker en biowinkeltjes ben je welkom met je eigen zakje. We zagen al dat dit niet geweigerd mag worden om hygiënische redenen. Kijk ook even of er al een Zero Waste shop in jouw buurt geopend werd, want ze beginnen talrijk te worden!
 • Belevingscadeau: Schenk iemand een dagje uit, een etentje of maak thuis een lekkere taart. Tijd is onbetaalbaar!
 • To good to go: Bestel via een app eten uit een restaurant of winkel dat bijna over tijd gaat aan een goedkopere prijs om voedselverspilling tegen te gaan!
 • Boeren en buren: Bestel online lokale groenten, fruit en artisanale producten. Haal ze op bij een buurderij in je buurt. Sommige buurderijen leveren aan huis.
 • Ourobouros: Bestel een groentemand bij een biodynamisch tuinbouwbedrijf. Haal je bestelling op in de buurt.
 • Kollebloem: Verse groenten geleverd bij een afhaalpunt in de buurt.
 • Zonnekouter: Wekelijks een verrassingspakket met heerlijke groenten.
 • De markt: Hier kan je onderhandelen met de verkoper over je verpakking. Bovendien zijn de producten regelmatig lokaal en vers.
 • De kringloopwinkel: Je hebt namelijk niet altijd niéuwe spullen nodig. Hier kun je ook échte schatten vinden.

Level 3: Enorm sociaal, voor wie iets meer moeite wil doen

 • Steun het  goede doel: Vooral rond kerst wordt er veel lekkers verkocht door (jeugd)organisaties. Wafels of peperkoeken uit de supermarkt zijn niet te evenaren aan wat met veel liefde gemaakt is. Je kan met de organisaties onderhandelen over een duurzame oplossing voor de verpakking.
 • De weggeefwinkel: Hier worden spullen gratis weg gegeven. Ideaal voor als je geen wegwerpbekertjes wil gebruiken op een feestje en nog een eenvoudig service zoekt, een schatkamer voor wie aan upcycling doet of een foute DVD wil bekijken.

Level 4: Zet je in en leer bij

 • Recht van bij de boer: Ga zélf je groenten ophalen of oogsten bij een boer. Voor wie graag kookt volgens het seizoen en nieuwe groenten wil ontdekken. Meer info bij organisaties zoals o.a Efarmz, Oostgoed CSA,

Level 5: Voor de diehard fans

 • De moestuin: Dit vraagt arbeid, maar ook passie. Voor wie droomt van een moestuin: ik kan je alleen maar aanraden er helemaal voor te gaan. Het brengt veel werk, maar tegelijkertijd veel rust met zich mee.
bronnen:
-Stampmedia. (2015, 4 december). Juttu lanceert nieuwe trend: slow shopping. Geraadpleegd van http://www.nieuwsblad.be/cnt/blsme_02004401
-VTM nieuws. (2017, 12 september). Beelden uit slachthuizen doen minder vlees eten. Geraadpleegd van https://www.hln.be/nieuws/binnenland/beelden-uit-slachthuizen-doen-minder-vlees-eten~ab5696ea/

10 Replies to “Alternatieven voor de supermarkt volgens gemakzuchtlevel”

 1. Net nog boodschappen gedaan bij de slager. Beetje gebabbeld en ze herinnerde zich nog dat ik liever niet heb dat ze etiketjes op mijn potjes plakt… Wat een service …

 2. Pingback: 2019
 3. Toptips! Misschien nog een interessante: Peerby (bij het delen) en TooGoodToGo (app om voedselverspilling tegen te gaan, dus je kan bij de bakker dat allerlaatste brood nog gaan halen, of een heel gerecht in een restaurant.

   1. Hallo Veerle,
    Too good to go is tegenwoordig zowat overal aanwezig.
    Beedrop bestaat helaas nieg meer.
    En ja hoor, je ‘oude’ artikels worden ook nog gelezen. ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn