eigen potjes

Je eigen potjes? Tuurlijk mag dat!

Wie minder afval wil kopen, gebruikt een herbruikbare tas. Dit is voor iedereen de start van een weg naar afvalvrij winkelen. Wie graag nog minder afval maakt, winkelt met zijn eigen potjes. Je kan terecht bij de slager, kruidenier, bakker,… om ze te laten vullen met lekker broodbeleg, kaas, kruiden,… het énige wat je moet doen is het vriendelijk vragen.

Je eigen potjes, is dat wel hygiënisch?

Wanneer ik ga winkelen, krijg ik zelden een negatieve reactie. Meestal hoor ik dat ik niet de énige ben, of toont de verkoper enorm veel begrip voor mijn streefdoel. Als ik geweigerd wordt met mijn eigen potje, is dat meestal, omdat het volgens de verkoper “onhygiënisch” is. Maar is dat wel zo? Ook Testaankoop merkte op dat steeds meer mensen terug zoals vroeger met hun potjes naar de winkel gaan. Zij lieten op een 20 tal plaatsen hun bakjes vullen en zo goed als overal werden ook zij vriendelijk onthaald. Voor de meeste winkels is het geen extra moeite om de weegschaal op nul te corrigeren.

Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) is duidelijk: Het mag, maar je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je potje proper is.

En wat met  de hygiëne? Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) is duidelijk: Het mag, maar je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je potje proper is. Een slager of bakker mag dus je eigen verpakking niet weigeren om hygiënische redenen. Dat is goed nieuws. Deze regel maakt het bestaan van afvalvrije winkels mogelijk, maar ook wie geen afvalvrije winkel in de buurt heeft, kan dus met een gerust hart ook met zijn eigen potjes winkelen.

Wil je alvast even een kijkje nemen welke winkels in jouw buurt hier voor open staan? Dan kan deze kaart van “Mij Pak Je Niet In” je wegwijs maken!
Ken je zelf nog een winkel die niet op deze kaart te vinden is? Vul gerust verder aan!

bron: Nies, P. (2017, november). Eigen verpakking? Geen probleem. Testaankoop60(624), 31.

 

11 Replies to “Je eigen potjes? Tuurlijk mag dat!”

  1. Dat is erg spijtig om dit te horen. Ik weet dat Bio Planet geen glazen potjes toe laat, maar wel herbruikbare potjes uit ander materiaal zoals RVS of tuperware. Ben je zeker dat het niét meer mag?

 1. Ik ging in mei naar onze slager (overbuur) met eigen potjes en alles was ok. In november startte ik terug deze ‘goeie gewoonte’ en vandaag krijg ik te horen dat ze niet meer mijn plastic bakjes willen hervullen omdat ‘Als iemand ziek wordt, het toch altijd de schuld van de slager zal zijn.’ Toen ik repliceerde dat het favv de verantwoordelijkheid bij de consument legt en dat ik dat als buur hen toch niet zou beschuldigen mocht ik ziek worden, kreeg ik te horen, ‘Ja, gij misschien niet, maar, als iedereen hier met zijn potjes komt, dan zij misschien wel.’
  In tranen mijn charcuterie thuis in de bakjes overgezet. Het plastic losgepulkt van het papier en gesorteerd.
  Ze zijn er nog niet klaar voor.

  1. Dag Loes,

   wat een spijtig verhaal. Het mag inderdaad van het FAVV, ze moedigen het ook aan. Maar de verkopers zijn beschermd: jouw potje, jouw verantwoordelijkheid. Je kan hem zelf niet beschuldigen. Spijtig dat niet alle verkopers fan zijn van het verhaal. Maar vraag hen misschien eens wat hun voorkeur is van potjes? Misschien kunnen jullie samen wel een oplossing vinden?

   1. Bedankt voor je feedback, Veerle. Ik vrees dat de discussie voor hen afgelopen is. Bij een andere slager iets verderop krak dezelfde plastic potjes gebruikt en dat was daar geen enkel probleem.
    Inderdaad een spijtige zaak.

    1. Dan zou ik blijven gaan bij de slager waar het wel mag. Een nog duurzamere oplossing is natuurlijk plantaardige alternatieven zoeken. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn