Colle fietshelm

Het evangelie volgens Zero Waste

In den beginne was er afval

Het evangelie van Zero Waste bereikte me eind 2014. Lauren Singer, een jonge vrouw uit New York, deelde haar verhaal en werd wereldwijd gedeeld op facebook. Het nieuws dat zij in één jaar tijd slechts één bokaal afval had maakte me niet alleen nieuwsgierig, maar ook jaloers. 

Wat maakt mijn ecologische voetafdruk uit als zelf de biologische producten verpakt zijn in plastic?

Niet veel daarvoor werd ik geraakt door afbeeldingen van de grote Plastic Soup. Eilanden vol afval in de oceaan, ik werd er bijna wanhopig van. Als bewuste vegetariër met de  low Impact man als grote voorbeeld, wou ik toen al mijn voetafdruk zo klein mogelijk houden. Ik zat met mijn handen in het haar. Wat maakt mijn ecologische voetafdruk uit als zelf de biologische producten verpakt zijn in plastic? Mijn vuilnisbak puilde uit van spullen die ik binnengehaald had om nooit te gebruiken. Prularia die geproduceerd werd om weg te gooien. Ik was hypocriet! Wat nu met duurzaamheid?

ecolleZero Waste: een afvalvrij leven

Dankzij Lauren Singer zag ik een oplossing voor mijn afvalprobleem. Ik bekeerde me tot een “Zero Waste Lifestyle” en ging er vol goede moed tegenaan. Zo’n levensstijl houdt in dat je géén afval meer wil maken en voor alles oplossingen gaat zoeken. Je leeft naar de 5 geboden: “Refuse” (weiger), “Reduce” (verminder), “Reuse” (hergebruik), “Recycle”(recycleer) en “Rot” (composteer) en je gaat natuurlijk met je eigen potjes gaan winkelen. Op die manier zorg je niet alleen voor minder afval, maar je zet vooral een statement. Het is interessant dat je een dialoog kan starten om meer mensen bewust te maken van hun volle vuilniszakken. Het mooie aan een “Zero Waste Lifestyle” is dat het zo sociaal is. Je zal mensen aanspreken en samen naar oplossingen zoeken. Plots zijn vaste zeep, baking soda en azijn weer helemaal hip. We gaan terug naar grootmoeders tijd, maar met de technologie van vandaag.

We gaan terug naar grootmoeders tijd, maar met de technologie van vandaag.

Zero Waste werd naast een statement vooral een hobby en een passie. Het beïnvloedde mijn inkopen, manier van koken én natuurlijk ook mijn job als illustrator. Mijn “Colle” stripjes online, maakten af en toe plaats voor een ecologische variant “Ecolle”. Regelmatig geeft zij tips die iedereen aan zou kunnen, ook diegene die net als haar lui in de zetel willen zitten. Zero Waste hoeft namelijk niet veel energie van de mensen te vragen. Integendeel zelf. Het zorgt er voor dat je meer tijd hebt om te ontspannen. Ecolle zal jullie op deze website rondleiden in mijn wereld zonder afval. Volgen jullie?

4 Replies to “Het evangelie volgens Zero Waste”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Instagram
Facebook
LinkedIn